Hopp til hovedinnholdet

Vil alkohol påvirke idretten min?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg driver med utholdenhetsidrett og trener veldig mye, og ønsker å nå verdenstoppen om mulig. Men jeg lurer på om det har noe å si om jeg drikker meg full midt i sommerferien når jeg har treningspause (ca 1 måned). Vil dette gå utover idretten?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei Jente, 16 år!

Takk for at du sender inn spørsmål til oss i ung.no!

Så flott at du driver med idrett og ønsker å satse! Å satse på en idrett krever mye trening og mye motivasjon.

Du lurer på om det å drikke i sommerferien vil kunne gå utover idretten. En ting som er sikkert er at alkohol vertfall ikke påvirker idretten på en positiv måte. Er du ute etter gode treningsresultater, uansett mål, bør du unngå å drikke mye alkohol. Du skriver ikke hvor mye og hvor ofte du skal drikke, men drikker du mye, vil alkoholen mest sannsynlig hemme treningsprestasjonen, både på kort og lang sikt. Det er særlig restitusjonen ​som påvirkes av alkoholinntaket ditt.​​

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen sitter i kroppen og når kroppen har forbrent den. Selv dagen etter er prestasjonsevnen nedsatt. Tester har vist at alle idrettsresultat blir dårligere av alkoholforbruk (kilde: Svenske folkehelseinstituttet). Har man drukket for mye, kan det også være skadelig å trene dagen derpå, spesielt for hjertet. Så har man drukket 2-3 alkoholenheter (glass vin, drink eller øl), er det best å droppe treningen dagen derpå.
Her kan du lese om hvordan alkohol påvirker prestasjon:
Hvordan påvirkes prestasjon av alkohol?

Du kan også lese om virkning av alkohol i kroppen og om det å tåle alkohol. Det er også aldersgrense på alkohol på 18 år, noe som er viktig å huske på. Det kan du lese mer om her:
Aldersgrense og alkohol

Hilsen fysioterapeuten, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Virkning av alkohol i kroppen

Drikker øl

Kort tid etter at man drikker alkohol vil de fleste begynne å kjenne virkningene. Les om hvordan alkoholen påvirker kroppen din og hvordan du kan måle promille i blodet.

Les mer

Ikke om å gjøre å tåle mest alkohol

Full jente (colourbox.com)

Nesten alle mennesker kan drikke alkohol og likevel leve lange, friske liv. Og nesten alle kan bli alkoholikere i ung alder. Alt avhenger at hvordan man drikker.

Les mer

Hvordan påvirkes prestasjonene av alkohol?

Jente trener i skauen (colourbox.com)

Uansett hva du skal gjøre, påvirkes prestasjonsevnen av alkohol. Både mens alkoholen fremdeles sitter igjen i kroppen og etter at kroppen har forbrent den.

Les mer

Alkohol påvirker treningen din

Sliten etter trening (colourbox.com)

Er du ute etter gode treningsresultater, uansett mål, bør du unngå å drikke mye alkohol.

Les mer

Aldersgrenser og alkohol

Ølflasker (colourbox.com)

Det er aldersgrenser både for servering og salg av øl, vin og brennevin. Det er ikke lov å servere eller selge alkohol til personer under 18 år.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol