Hopp til hovedinnholdet

Overvekt

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg er kraftig overvektig. Jeg veier 155,5 kg. Jeg er cirka 1.88 m høy. Jeg har stor mage ,store lår...... .jeg tør ikke å snakke med noen om det. Nå er det sommerferie, så ikke kan man gå til helsesøster. Jeg tør bare ikke å snakke om det! Hva kan jeg gjøre? Jeg vil ikke veie så mye!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år.

Takk for at du skriver til meg om dette her på ung.no.

Du forteller at du er en gitt på 14 år som er kraftig overvektig. Du veier 155,5 kilo og er 188 cm høy. Jeg er enig i at du da er veldig overvektig og at noe må gjøres med dette.

Du skriver at du ikke tør å snakke med noen om dette, men hvis du skal få hjelp, så må du faktisk nødt til å tvinge deg til det. En så høy vekt som du har nå, kan være veldig helseskadelig for deg, så jeg vil på det sterkeste anbefale deg at du snakker med noen for å få hjelp.

Det jeg vil råde deg til, er å først snakke med foreldrene dine eller en annen voksen i familien din. Du kan også snakke med noen på helsestasjon for ungdom eller med foreldrene til en venn?

Det viktigste er at du kommer igang med en sunnere livsstil. Drikk vann og spis grove kornprodukter, mye protein og mindre karbohydrater. Unngå hvitt mel og sukker. Prøv å komme deg ut for å gå tur minst en time hver dag, og vips så er du igang. Har du kanskje noen du kan avtale med å gå tur? Det er hyggeligere også er det mye lettere å komme seg ut når man har en avtale.

Jeg tenker at det er viktig at fastlegen din også involveres i dette når overvekten din er så stor. Så jeg synes du skal bestille en time der og ta en prat med legen din. Fortell at du ønsker å gjøre noe med vekten din og at du trenger hjelp til å klare det, og spør om hvilke tilbud om hjelp som finnes i din kommune. Dette har legen din masse kunnskap om, og du kan bli henvist videre hvis legen tenker at det er nødvendig.

Håper dette var nyttig for deg og lykke til videre. Bare skriv igjen hvis du har behov for deg. God sommer!

Vennlig hilsen Helsesøster i samarbeid med ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse