Hopp til hovedinnholdet

Hun er 13 og har blitt gravid med kjæresten på 16.

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei eg er Ei jente på 13 år og har blitt gravid med min kjærast på 16 år ( han blei nettop 16) vi har ikkje hat sex etter bursdagen hans men nå vet eg ikkje kva eg ska gjere har vert samen med han i 4 år og eg ga han jomfrudommen min for 2 år siden. Eg elsker han sååå høgt kva skal eg gjere

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente (13)

Det høres ut som at du og kjæresten din har hatt et godt og langt forhold, men det er en vanskelig situasjon du har kommet i nå.

Det er veldig viktig at du kontakter noen som kan hjelpe deg raskt. Jeg anbefaler deg å kontakte helsestasjon for ungdom der du bor eller gå til fastlegen din. Der kan du få hjelp, bekrefte eller avkrefte at du er gravid.

Dersom testen er positiv får hjelp til hva du gjør videre og informasjon angående det valget du må ta. Hvis du ikke er gravid kan du få råd og hjelp angående prevensjon.

Dersom du er sikker på at du er gravid kan du også ta kontakt jordmor i kommunen eller fastlegen din. De kan også gi informasjon og hjelpe deg med det valget du må ta. I tillegg finnes det en rådgivningstjeneste for gravide som heter Amathea. De har kontorer i større byer og tilbyr telefonrådgivning.

Det er viktig at du søker hjelp så snart som mulig. Du forteller ikke hvor lenge det er siden du har hatt sex, men hvis du vurderer selvbestemt abort er det en grense på 12 uker etter siste mens. 

Det er også viktig at du snakker med foreldrene dine om dette. Foreldrene dine kan gi deg god støtte og hjelpe deg.

Hvis en er kommet i en slik situasjon, vil foreldene ofte være mer støttende enn en i utgangspunktet tror. 

Hvis du er mellom 12 og 16 år og har blitt gravid og ønsker abort, vil legen gjøre en vurdering av om foreldrene dine skal få vite om det eller ikke.
(Se mer info i vedlagte artikkel om abort). 

Vær åpen om dette med de rundt deg, de kan gi deg veldig god støtte.
Jeg ønsker deg mase lykke til!

Hilsen Helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Hvordan bør reglene være for abort?

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke. Etter 12. svangerskapsuke kan det også være mulig å få utført abort, men da må man...

Gå til vote

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Forelskelse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om forelskelse