Hopp til hovedinnholdet

Jeg bekymrer meg veldig mye om bryllupsnatten min

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en 16 år gammel jente. Jeg bekymrer meg veldig mye om bryllupsnatten min Fordi jeg viste aldri at vi hadde enn jomfruhinne så jeg brukte tampong og når jeg tark den ut så gjorde det veldig vondt så jeg er sikker på at jeg har ødelagt jomfruhinnen min og på bryllupsnatten så må det være blod på lakkenet.... hjelp meg hvor kan jeg operere sjedden min?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 16 år

Takk for at du skriver til ung.no.

Du er redd for at du har mistet jomfruhinnen grunnet tampongbruk.

Et annet ord for jomfruhinnen er skjedekransen. Ordet jomfruhinne skaper ofte assosiasjoner til at det finnes en hinne som sprekker når noe føres inn i skjeden, for så å forsvinne, men dette er altså ikke riktig

Jenter har en "slimhinnefold" som danner en krans et par cm innenfor skjedeinngangen og markerer overgangen til selve skjeden. Åpningen i skjedekransen kan variere i størrelse, men den er elastisk og kan tøyes betydelig uten at slimhinnen får rifter, særlig hos jenter i og etter pubertet. 

Åpningen i skjedekransen, blir strukket og tøyd i forbindelse med innsetting av tampong, onanering eller penetrerende sex. For mange vil det skje uten noen former for besvær, men hos enkelte er det forbundet med ubehag og/eller noe smerte. Uansett er det altså ingen hinne som forsvinner eller som man mister når man fingrer seg selv, eller ved første samleie.

Myter og misoppfatninger har gitt næring til begrepet «å miste jomfrudommen (jomfruhinna)». Det å være jomfru eller ikke, er et abstrakt begrep, og knyttes til om du har hatt sex/samleie med en annen person eller ikke. Altså ingen sammenheng med fingring eller om du putter noe annet inn i skjeden som f.eks tamponger.

Når du ber om hjelp til å "operere skjeden" antar jeg at du ikke er norsk og at det ifølge din kultur er viktig at man er jomfru på bryllupsnatten (hvis det er slik at du på bryllupsnatten må vise frem blod på lakenet eller om den fremtidige ektemann vil kreve at det kommer blod når dere har sex). Det er mange myter om skjedekransen (jomfruhinna) og en av disse er at det skal komme blod første gang du har hatt sex. Det stemmer ikke. Faktumet er at ikke alle blør selv om de er jomfru. Ingen kan se om du har hatt vaginalt samleie. Verken lege, sexpartner eller andre kan se om du har hatt vaginal-, eller andre former for sex. Det er bare du selv som kan vite dette.

Jeg håper dette var til hjelp for deg slik at du ikke bekymrer deg mer for dette!

Les gjerne i artiklene jeg har lagt ved også - der vil du finne flere forklaringer.

Jeg ønsker deg alt godt!

 

Med vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Myten om jomfruhinna

Truse (colourbox.com)

Skjedekransen (kjent som “jomfruhinna”) er forbundet med mange myter og misoppfatninger. Den oppfatningen som de fleste har, er at dette er en hinne som dekker skjedeåpningen og som “revner” ved penetrering. Dette er ikke riktig.

Les mer

Muslim, men ikke jomfru - hva gjør jeg?

Muslimsk jente (colourbox.com)

Jeg er ei jente på 19 år. Jeg har vært forelska i en gutt lenge og vi har nå tenkt til å gifte oss. Problemet er at jeg ikke er jomfru.

Les mer

Lover og regler - Tvangsekteskap

paragrafer (colourbox.com)

Å tvinge noen til å inngå ekteskap er forbudt ved norsk lov og krenker grunnleggende menneskerettigheter.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mensen
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mensen