Hopp til hovedinnholdet

Jeg klarer ikke mer snart

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg er 159 cm høy og veier 69 kg, jeg har veldig liten midje og har flat mage, jeg har normalt store lår og stor rumpe. Jeg trener veldig ofte men har ikke trent noe i ferien. Jeg har det veldig dårlig fysisk og har slitt med kraftig angst og mobbing siden jeg var 8 år gammel. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre lenger, jeg føler meg ubekvem i min egen kropp og føler meg utrolig stygg. Stemora mi som er treningsnarkoman sier til pappa at jeg er kraftig og på vei til å bli sjukk (Hun har slitt med anoreksi) Og stelillesøstra mi syns også jeg er sjukk. Mens mamma og pappa syns jeg er helt normal. Vennene mine sier at jeg er tynn men at neg har stor rumpe så jeg vet ikke hva jeg skal gjøre. Jeg har ikke lenger lyst på mat og jeg driver med selvskading. Jeg klarer ikke mer snart og har sluttet å spise for å gjøre familien min fornøyd. Håper at dere vil svare så fort så mulig fordi jeg vet ikke om jeg klarer mer snart. Jeg får hjelp av bup,men trenger svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så bra at du prøver å få hjelp når du kjenner at du nesten ikke klarer mer. Jeg tror det er lurt at du forteller hjelperen din i BUP om alt du tenker på. Be gjerne om å få snakke med behandleren din i BUP uten foreldrene dine tilstede.  

Det er bra at foreldrene dine synes du er normal. Sannsynligvis er du ikke ferdig utviklet enda, så det kan skje mye mer kroppen din det nærmeste året. Når jeg leser det du skriver får jeg inntrykk av at du strever med tanker om at du ikke er god nok som du er. Samt at det er vanskelig for deg å finne måter å reagere på som hjelper når du har det vondt. Selvskading gir gjerne andre problemer etterpå selv om det oppleves hjelpsomt akkurat når man selvskader seg. Hvis stemoren din har slitt med spiseforstyrrelse så har hun kanskje et vanskelig forhold til mat og kropp? Hun bør unngå å kommentere kroppen din. Men prøv å tenk at hun kanskje ikke er den du skal høre mest på når det gjelder utseende og kropp. 

Hvis du skal bli fornøyd og ha det bra er det viktig at du passer godt på deg selv: spiser jevnlig sunn og variert mat, sover godt og nok om natten, trener, er ute og i aktivitet hver dag, er sammen med venner, gjør ting du liker og føler at du får til osv. Det kan hjelpe deg til å føle deg sterk til å tåle motgang og jobbe deg ut av det som er vanskelig.

For å bli forstått og få riktig hjelp er det nødvendig at du er helt ærlig og forteller alt om hva du tenker, føler og hvordan du har det til de som skal hjelpe deg. Det er med dette som med andre ting; alt går bedre med litt trening. Jo mer du tar sjansen på å hoppe i det og snakke om det du sliter med, jo lettere blir det etterhvert. Vær tålmodig med både deg selv og hjelperen, så går samtalen greiere når dere øver dere på å snakke sammen.

Dessverre er det ikke slik at foreldre, helsesøster, lærere, leger, psykologer, venner eller andre mennesker kan gjette hvordan andre har det. Alle hjelpere er avhengige av å få informasjon fra den som trenger hjelp. Jo mer og bedre informasjon du gir om deg selv og det du sliter med, jo mer nyttig og bedre hjelp får du tilgang til. Du kan begynne med å vise det du har skrevet her til de som skal hjelpe deg. Eller du kan skrive noe mer detaljert som dagboksnotater o.l. Slikt skriftlig materiale er til god nytte for hjelperen som skal sette seg inn i din situasjon.

Mens du venter på annen hjelp kan du ringe Røde kors-telefonen for barn og unge på tlf. 80033321. Der kan du være anonym og snakke med en voksen person om alle slags problemer. Åpningstiden er mandag-fredag kl. 14:00 - 20:00.

Du kan også ringe Alarmtelefonen for barn og unge: telefonnummer 116111. Åpent kl. 15:00 - 08:00 (når barneverntjenesten har stengt). Døgnåpen telefon i helgene. Og du kan ta kontakt med barneombudet: Ring 22993950. Åpent kl. 09:00 - 15:00. På nett: barneombudet.no

Lykke til videre. Håper svaret mitt gir deg håp om at hjelpen du er i gang med kan hjelpe mer etterhvert. Ikke gi deg. Tenk alt du lærer om deg selv og andre når du har det vanskelig. Jeg tror dessverre mange på din alder kan kjenne seg igjen i det du skriver. Prøv å tenk at du er som du er og det er godt nok. Ingen er perfekte. Alle har sitt å streve med, også de som tilsynelatende ser vellykket ut. Se også tips i vedlagte artikler.

Ønsker deg alt godt. 

Vennlig hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Om selvfølelse og hva du kan gjøre for å bedre den

Gutt i en eng (colourbox.com)

Selvbildet og selvfølelsen påvirkes av mange forskjellige forhold. Når du vet mer om hva som påvirker selvfølelsen din, kan du også jobbe med å gjøre den bedre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser