Hopp til hovedinnholdet

Er det sant at det er dumt å småspise?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har hørt og sett att det er dumt og småspise. Jeg trener 5 ganger i uken + kamp og småspiser selv. Er det dumt for meg og småspise og evt hvorfor?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Hva man legger i småspising er veldig forskjellig. Når vi sier at småspising er dumt, så mener man det å støtt og stadig gå og ta seg en liten matbit (for eksempel flere ganger i timen, eller hver time). Man bør prøve å ha en måltidsrytme der man spiser fire hovedmåltider (frokost, lunsj, middag og kvelds) og 1-2 mellommåltider.

Dagen kan for eksempel se sånn ut:

7.00 Frokost

10.00 Mellommåltid 1

11.30 Lunsj

14.00 Mellommåltid 2

16.00 Middag

20.00 Kveldsmat

Det at man har et par mellommåltider, betyr ikke at man småspiser. Men om man spiser frokost kl 7, en frukt kl 9, en neve nøtter kl 9.30, en kjeks kl 10, en neve nøtter igjen kl 10.30 osv., da går man mye å småspiser. Årsaken til at man ikke skal småspise er at fordøyelsen trenger hvile mellom måltidene. Når vi ikke spiser så renser tarmen seg. Det er også sånn at hver gang vi spiser noe så endrer pH i munnen seg, og man kan øke sjansen for å få hull i tennene om man hele tiden spiser og får lav pH. For noen kan det å småspise gjøre at man får i seg for mye kalorier i løpet av en dag, da det er vanskelig å holde styr på hvor mye man egentlig spiser.

Når man trener mye så trenger man ekstra mat. Det kan man løse ved å for eksempel legge inn et lite måltid før/etter treningen. Det å ta seg et ekstra mellommåltid i forbindelse med trening kan være lurt. Da kan man spise en banan eller en yoghurt, som eksempler. Noen velger i stedet å spise mer til alle måltider, fremfor å ha et ekstra treningsmåltid.

Det er ikke farlig å småspise av og til, men man trenger ikke ha det som en vane å gjøre hver dag. 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tips til et balansert kosthold

Jente balanserer et eplet på hodet (colourbox.com)

Du kommer ikke særlig langt med alskens dietter. Disse små justeringene vil hjelpe deg til en sunnere livsstil.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse