Hopp til hovedinnholdet

Er grillet kylling, skyr og banan sunt?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hvs i man kjøper en stor kylling fra varmdisken på butikken er dette sunt? Jeg spiser ikke skinnet på kyllingen men det som er inni, så blander jeg det med salat og agurk er dette en sunn middag? Noen ganger har jeg litt kesam mager og oldelpaso hot tacosaus. Spiser kanskje en kvart av en hel kylling. Og er skyr blåbær sunt? Hvor mange kalorier hr ett helt normalt beger? Og er banan sunt? Hvor mye veier en liten,middels og stor banan? Og hvor mage kalorier har de 3typene? Håper på svar fort.. det er veldig viktig

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Kylling er sunt uansett hvilken form det kommer i. Grillet kylling har mer fett enn kyllingfilet, og fettet ligger like under skinnet. Men dette fettet er sunt, det heter umettet fett, og er en annen type fett enn det som er i f.eks. okse og svin (kjøttdeig o.l.). Det er en sunn middag å spise grillet kylling med salat og kesam, men ha gjerne noen karbohydrater i middagen også, som fullkornsris, pasta eller potet.

Skyr er en sunn matvare. Det inneholder mye proteiner som gir god metthetsfølelse, og egner seg godt som et mellommåltid. Én blåbærskyr inneholder ca 100 kalorier.

Banan er en frukt, og all frukt er sunn. Vi anbefaler å spise to frukt hver dag, så det er flott om du tar en banan om dagen. Akkurat hvor mye en banan veier varierer jo veldig, men det ligger mellom 100-120 gram (avhengig av størrelsen). Det finnes ikke eksakte tall på hvor mye hver størrelse av banan inneholder, en tommelfingelregel er at et medium banan inneholder rundt 100-120 kalorier. Det er egentlig nok å være klar over at en banan inneholder kalorier som tilsvarer et lite mellommåltid, og det samme gjelder en skyr.

Å vite akkurat hvor mange kalorier alle matvarer inneholder har ikke noe for seg, fordi kroppen vår klarer å regulere forbrenningen vår etter hvor mye vi spiser.

Hvis du synes dette med mat, vekt og kalorier er vanskelig, så vil jeg råde deg til å prate med noen voksne om det. Å ha et for stort fokus på dette som 13-åring er ikke bra, og det kan utvikle seg til noe svært negativt med årene om du ikke tar tak i dette nå, om du opplever det som et problem. Husk at helsesøster kan være en fin samtalepartner om du synes det er vanskelig å prate med foreldre om dette.

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et balansert kosthold

Jente balanserer et eplet på hodet (colourbox.com)

Du kommer ikke særlig langt med alskens dietter. Disse små justeringene vil hjelpe deg til en sunnere livsstil.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Øvelser for å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hva er kalorier og hva brukes det til?

Varedeklarasjon (ung.no)

De fleste vet at kalorier finnes i mat og er noe kroppen bruker når man er i bevegelse. Men hva betyr det egentlig?

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer

Ortoreksi: Syk av å være for sunn

Tallerken med målebånd (colourbox.com)

-Spis mer grønnsaker, mindre sukker, mindre galt fett og mer riktig fett. Husk fem om dagen. Drikk 3 liter vann. Rådene om et sunt liv har ingen ende. Men man kan faktisk bli syk av å være for sunn.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Mat og kosthold
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om mat og kosthold