Hopp til hovedinnholdet

Er vekten min normal?

Gutt 15 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 182 høy veier 82 kg. Er det normalt? Jeg føler meg stor med de rundt meg sier jeg ikke er det , føler jeg har stor rumpe ovs hva skal/burde jeg gjøre?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Tusen takk for at du skriver til oss, gutt 15 år!

I ungdomstiden endres kroppen mye. Det kan være ganske stor forskjell på hvordan ungdom på din alder ser ut, fordi man utvikles i ulik takt. 

Når jeg ser på vekten din i forhold til høyden din og alderen din veier du nok litt mye. Men vekten avhenger av mange ting, blant annet muskelmasse, benbygning og gener. Det er også slik at vekten og høyden ikke alltid utvikler seg i takt. Du er ikke ferdig utvokst enda så vekten kan jevne seg ut etterhvert.

Det er mange ungdommer som er usikre på hvordan de ser ut. Ungdommer sammenligner seg med hverandre og stoler sjeldent på at de er bra nok slik som de er. 

Du har tanker om at du er stor. Dette er tanker som gjør at du ikke har det så bra som du burde ha det. For at du skal kunne akseptere kroppen din slik som den er må du øve deg på å finne gode tanker som gjør deg trygg på deg selv. 

Det kan hjelpe å snakke med noen om det. Helsesøster kan være en god samtalepartner. Helsesøster er vant til å snakke med ungdom som strever med ulike ting. Dessuten kan helsesøster mye om det å endre tanker. Du kan ta kontakt med helsesøster på skolen eller på helsestasjon for ungdom der du bor.

Jeg håper dette var til hjelp for deg! 

Vennlig hilsen helsesøster

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Gutter og puberteten

Gutt i dusken (colourbox.com)

En gang mellom 11 og 15 år starter puberteten for gutter. Men det er store forskjeller. Og hva skjer når? Det varierer også fra gutt til gutt, men det er en rekkefølge på det som er ganske forutsigbar.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse