Hopp til hovedinnholdet

Blir utmattet, besvimt. Lurer på om en kan utvikle astma.

Jente 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg lurte på om det er mulig å utvikle astma i tenårene. De siste 1-2 åra har jeg slitt en del med å bli veldig fort utmattet, og besvimt en del. Fullt mulig disse to tingene ikke har en sammenheng, men jeg har vært hos legen med det, og fått undersøkt hjertet. Var ikke noe i veien med det, men jeg har også merket at jeg ofte får problemer med å puste under løping osv. Vet at jeg har dårlig kondis, men dette har forverret seg i det siste, til trass for at jeg trener en del. Har ikke mulighet til å dra til legen med mindre jeg må, så tenkte å spørre om det kan være mulig at det er astma her først:)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mulig å utvikle astma i ungdommen (og egentlig hele livet). Det er nok mer vanligere å ha astma som barn, og så vokse det av seg. Men for noen blir astmaen verre utover livet.

Dersom du fra før har allergier eller atopisk eksem, er det mer sannsynlig med astma. Astmatikere kan som regel trene som andre, men trenger mye mer oppvarming og roligere start.

Men tungpusthet, utmattelse og besvimelse kan også ha andre årsaker. Det kan f eks være stoffskiftet, jernmangel, hjerteforstyrrelser (som du har sjekket ut), og andre ting. 

Hvis dette er veldig plagsomt for deg, og du er bekymret, bør du dra til lege uansetttre om det er tungvint. Er det et mindre, men kronisk/vedvarende problem, bør du i alle fall bestille time så snart du har mulighet. 

Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Hva er utholdenhet og hva er kondisjon?

utholdehnhetstrening (colourbox.com)

Vi bruker ofte ordene utholdenhet og kondisjon om hverandre. Begge deler handler om evnen til å holde på med en aktivitet over tid. Og det kan trenes opp!

Les mer

Det du trenger å vite om oppvarming

Oppvarmin (colourbox.com)

Oppvarming er en samlebetegnelse på aktiviteter du utfører før du tar fatt på hovedaktiviteten. Det skal være en trinnvis overgang fra hvile til arbeid.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og idrett