Hopp til hovedinnholdet

Får jeg like god effekt av å trene som de som er høyere enn meg?

Gutt 17 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en 17 år gammel gutt som begynte å trene på treningssenter for 2-3 måneder siden. Jeg trener 4 dager i uken og er veldig motivert til å få større muskler. Jeg har alltid vært en liten og tynn kar. Jeg er 166cm høy og veier 50kg. En ting jeg har lurt på mens jeg trener er: Får jeg like god effekt (med tanke på muskelvekst), som kompisene mine som er 10cm høyere enn meg får? Har jeg en ulempe i høyden min i forhold til styrketrening? Jeg spiser veldig sunt og godt, bruker også proteinpulver.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du er aktiv med styrketrening. Styrketrening gir effekt uansett alder, men effektene vil variere noe avhengig av hvor langt du er kommet i den kroppslige utviklingen. Det er først og fremst i puberteten og årene etter at musklene har mulighet til å vokse mye som følge av styrketrening. Men hvordan musklene responderer på trening, for eksempel hvor lett man får større muskler avhenger også mye av gener. Noen er slankere enn andre og har vanskeligere for å legge på seg fett og muskler enn andre. Det er altså gener og pubertetsutvikling som påvirker, høyden din vil ikke ha så mye å si. 

Siden vi har så forskjellig utgangspunkt, vil ingen bli helt like av å trene. Så prøv å ikke sammenligne deg med de andre. Ha heller fokus på å trene på en måte som du trives med, og å ha en sunn kropp.

Med et normalt sunt kosthold vil du få i deg alle proteinene du trenger, også når du trener styrke. 

Du kan lese mer om utvikling, gener, styrketrening og kosthold i artiklene under.

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Proteiner

Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - både under vekst og til vedlikehold av kroppen.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Styrketrening, vekst og pubertet

Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hvordan får jeg raskt store og tydelige muskler? Jeg trener mer enn kameratene mine. Hvorfor har de større muskler enn meg?

Les mer

Gener og trening

Gener og trening (colourbox.com)

Alle kan få gode resultater av trening, men hvordan resultatene blir for akkurat deg i forhold til utseende, muskelstørrelse, utholdenhet og prestasjon, henger også i stor grad sammen med genene eller arvestoffet du har med deg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Styrketrening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om styrketrening