Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg slutte å spise usunn mat?

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en gutt på 16 år og veier 97kg og jeg har sjekket min bmi og den er litt over grensa. Jeg spiser ikke godteri lenger og jeg drikker kun brus når vi har besøk hjemme(vi har besøk sjeldent). Men jeg spiser mye smør, brød, kyllingburgere og nuggets. Har dere tips på hvordan jeg kan spise lite og slutte med å spise disse. Og jeg kjøper ikke mat fra Mcdonalds, burgerking og andre gatekjøkken. Håper på svar

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Så flink du er som har kuttet ut godteri, og ønsker å spise mindre usunn mat.

Det er jo absolutt lov å kose seg med noe godt av og til, men det gjelder å finne en balanse mellom det å spise sunt og usunt. Til hverdags bør man prøve å velge de sunne matvarene: grovt brød, frukt, grønnsaker, fisk, magert kjøtt/kylling og magre meieriprodukter som lettmelk og yoghurt. 

Du skriver at du spiser mye brød og smør. Velger du grovt brød? Det er lurt å velge så grovt brød som man finner - et triks for å vite at brødet er grovt kan du lære her. Når man spiser grovt brød så blir man raskere mett, holder seg mett lengre og kan dermed spise mindre. Det er også lurt å velge knekkebrød i stedet for brød av og til. Hvis vekten er høy, kan det være greit å droppe smøret. Om man liker å ha noe under skinke f.eks., så kan man ha et tynt lag mager smøreost. Bruk heller grønnsaker oppå pålegget, for å få mer smak!

Når spiser du kyllingburger og nuggets? Hvis du kjøper det i lunsjen på skolen, så må du rett og slett bare begynne å ha med deg matpakke i stedet. Lag en fristende matpakke, det vil uansett være sunnere enn å spise burger og nuggets! Hva med en wraps?

Her finner du forslag til fristende oppskrifter på ulike måltider.

Det er viktig å være klar over at mengden man spiser påvirker vekten. Det hjelper ikke alltid å bare spise sunt, hvis man spiser for mye sunn mat. Vekten kan gå opp på sunn mat også, så man må begrense mengdene noe.

Å endre vaner er vanskelig, og det krever mye viljestyrke, motivasjon og innsats. Vi har skrevet en guide til hvordan man kan gå frem for å få til smarte endringer i kostholdet. Jeg tror du vil finne mange gode råd der som du kan teste ut for å få et sunnere kosthold.

Husk også at trening øker forbrenningen. Det gjør at kroppen tåler større mengder mat uten at man legger på seg. Styrketrening er det som øker forbrenningen aller mest.

Hvis du synes dette med kropp, vekt og mat er vanskelig, vil jeg råde deg til å ta en tur innom helsesøster på skolen. Det kan være godt å prate med noen når man føler seg usikker på kroppen sin, og det er ikke sikkert at du har behov for å gjøre så store endringer som du tror. Dette kan helsesøster hjelpe deg med å avgjøre.

Lykke til!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gode vaner for en sunn hverdag

Spiser foran datamaskinen (colourbox.com)

Her gir vi deg enkle tips om trening og matvaner som gjør at du kan gjøre din hverdag sunnere. Det kreves verken spesiell diett eller fancy treningsformer.

Les mer

Enkelt å velge sunnere mat med Nøkkelhullsmerket

Nøkkelhullet (Helsedirektoratet / Mattilsynet)

Se etter nøkkelhullmerket på matvarene du handler. Når du finner merket, vet du at den matvaren er et sunnere alternativ enn andre varianter av matvaren.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Tips når du vil endre en uvane eller slutte med noe

Rødt kryss på kalender (foto: ung.no)

Ønsker du å slutte med noe, starte med noe eller forandre på noe? Ønsker at de nye vanene skal vare? Her får du noen råd som kan være til hjelp så det ikke bare blir med et halvhjertet forsøk eller bare med tanken.

Les mer

Jeg veier for mye– hva skal jeg gjøre?

Baderomsvekt (colourbox.com)

Mange ungdommer tror at de er overvektige uten at de er det, mens andre tror de har en normal vekt, men veier enten for lite eller for mye.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn