Hopp til hovedinnholdet

Foreldrene mine blir sur når jeg sier jeg vil drikke før jeg blir 18.

Gutt 16 år
 

Spørsmål

Hei. Det har seg sånn at eg ikke har begynt å drikke enda men er mye ute på fest. Mamma er veldig overbeskyttende angående det og pappa er det også litt. Men snakket med de i dag å da spurte di om eg skulle begynne å drikke før 18. Mitt svar var ja for det er noe eg «ønsker». Og mamma ble veldig skuffet og lei seg og til og med sint. Bare på grunn av at eg sier eg skal drikke før 16. De betaler lappen for meg om eg ikke drikker. (Har allerede betalt lett mc lappen, 25k). Derfor hun er sur/skuffer for de legger ut pwmger på meg på noe de ikke syns er greit (selvom far begynte å drikke før 18). Hva kan eg si/gjøre for å få de til å forstå det er mitt valg og noe de ikke kan gjøre noe med uten st mamma blir sint/lei seg og pappa blir sur?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss!

Så utrolig bra at du er ærlig og åpen med foreldrene dine. Jeg forstår at du ikke fikk helt den responsen som du hadde håpet på.

Det er ikke så rart fordi jobben til foreldre er å sette grenser og å verne om barna sine. Grensen for å drikke alkohol er 18 år, slik er loven. Dette er en grense de fleste foreldre også ønsker at barna sine skal overholde. 

Når man drikker alkohol så sløves hjernen og man tar andre valg og tenker på en litt annen måte. Dette kan føre til at man gjør ting man egentlig ikke ville ha gjort uten alkohol. Noe som igjen kan føre til at man i verstefall gjør ting som kan sette deg i fare. Det er nok også litt av dette foreldrene dine tenker på når du sier at du vil prøve.

Dersom dere har en avtale på at du får førerkortet dersom du ikke drikker, så er det jo et brudd på avtalen dersom du likevel gjør det, så det er lurt å snakke om dette og hva konsekvensene eventuelt blir.

Derfor kan nok ikke foreldrene dine gi deg sin "velsignelse" til å drikke før du er 18 år, selv om faren din drakk før han ble 18. 

Jeg håper du fortsetter å være åpen med foreldrene dine, også om du velger å smake alkohol før du blir 18. Forsett å snakke med dem, det setter de garantert utrolig stor pris på, selv om de blir litt sure av og til.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Når er du gammel nok?

Tar lappen (colourbox.com)

Du har egne rettigheter fra du er født, for eksempel retten til å ha et navn og statsborgerskap. Her finner du en liste med oversikt over en del viktige aldergrenser for når du er gammel nok - fra 0 til 24 år.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Å være den som ikke drikker

Fest (colourbox.com)

Har du bestemt deg for å ikke drikke, men synes det er vanskelig å si det til vennene dine? I denne artikkelen får du tips til å takle drikkepress.

Av: Amalie, ungdomsjournalist, ung.no

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol