Hopp til hovedinnholdet

Bekymring for bror som ruser seg

Jente 14 år
 

Spørsmål

hei har akkurat fått vite at broren min har brukt rus. han har bare gjort det noen få ganger. jeg lurer på hva som kommer til å hende med han. jeg er bekymret. jeg prøvd å søke på nett etter svar men får ikke hva jeg letter etter. hva er bi virkningene på narkotika rus. (vet ikke helt hva han brukte) takk for svaret

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 14 år

Det er ikke noe rart at du blir bekymret når du får vite at broren din har brukt rus noen ganger. Du skriver ikke hvordan du fikk vite det eller om du har noen du kan snakke med om det. Jeg håper du ikke er alene med bekymringen din. 


Det er litt vanskelig å svare på hvilke bivirkninger narkotika har når jeg ikke vet hvilket stoff han brukte. Alle rusmidler har det til felles at de har gode og dårlige virkninger. Når man begynner å bruke rus er det mest fordi man er nysgjerrig på de gode virkningene. Noen rusmidler virker beroligende, man blir sløv og avslappet. Slik er det blant annet med heroin, hasj og piller. Andre rusmidler kan virke oppkvikkende, man blir giret og glad. Alkohol kan virke sånn og det kan for eksempel amfetamin og kokain også. Flere rusmidler kan forstyrre oppfatningen av hva som er sant og man kan innbille seg ting eller misforstå lett. 

 

Felles for all rus er at det i starten kan virke forlokkende og deilig, mens det etter hvert kan oppstå flere problemer. Når du spør om bivirkninger kan det for eksempel være dårlig søvn, svetting, uro, å gå ned i vekt, tristhet, sinne og stress med å få tak i mer rus. 

 

Håper du fikk svar på noe av det du lette etter. Det er fint at du er engasjert i broren din. Husk å snakke med noen du stoler på, så du ikke er alene med bekymringene. 

 

 Med vennlig hilsen

Mette, Familieterapeut på Kompasset

  

Blå Kors Norge

Storgt. 38, 0182 Oslo

www.kompasset.org

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Rusmidler

Hva er rusmidler, og hvorfor blir det brukt? Hvor mange bruker dop hver dag og hvordan skjønner man at man er hekta på dop? Her kan du lese mye om emnet rusmidler, effekt og ikke minst konsekvensene det kan få for de som bruker ulike typer rusmidler. Du finner også lenker videre til hjelpetelefoner/chat, faktainformasjon, lovgivning rundt rusmidler og oversikt over hvilke stoffer som kan kalles narkotika.


Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler