Hopp til hovedinnholdet

Jeg har aids, hva gjør jeg?

Annet 15 år
 

Spørsmål

I have aids what do I du

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei person 15 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Det er sterk setning du skriver, og jeg forstår at dette nok er en vanskelig for deg. Aids er en sykdom man må leve med. Det finnes ingen kur, men det er i dag så god behandling utsikten for å leve lenge er svært gode sammenliknet med tidligere.
Det du må gjøre, er å snakke med din lege. Det er viktig at du går til legen og får behandling, og at du sørger for å følger det opp med kontroll hos legen ofte. Legen vil henvise deg til en spesialist, som gir deg den oppfølgingen du har behov for.
Når det gjelder det å leve med hiv/aids, så er det for mange en utfordring og noe man trenger hjelp til å takle. Det er sterke følelser i sving, spørsmål man trenger svar på, tanker som er vanskelig å takle alene. Alt dette og mer er det godt å kunne snakke med personer du har tillit til, og som også har erfaring med hiv/ aids som sykdom.
Gode støttespiller rundt deg, et godt nettverk, regelmessig oppfølging og kontakt med din lege og helsevesenet, samt å få hjelp til å leve det livet du ønsker.
Nedenfor har jeg lagt noen artikler som kan være til hjelp for deg. Blant annet chatten til Sex og samfunn hvor du kan få tips og hjelp av fagpersoner.
Det kan også være nyttig for deg å gå inn på Hiv Norge sin nettside å finne god informasjon og også kunne ta kontakt for å få råd og veiledning.

Går du på skole er helsesøster på skolen din er person du kan få god hjelp og støtte hos.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer

Om hiv og aids

To jenter har på seg rød sløyfe - hiv/aids-sløyfe (colourbox.com)

Her kan du lese om hiv, hvordan det smitter og ikke smitter, hvordan du kan beskytte deg mot smitte og hva du kan gjøre om du har utsatt deg for smitte eller allerede er smittet.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Oversikt over kjønnssykdommer

Kjønnssykdommer

Her er en oversikt over seksuelt overførbare infeksjoner (kjønnssykdommer) – hvordan de smitter, hvordan du kan beskytte deg, symptomer, behandling og konsekvenser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om HIV/Aids
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om hiv/aids