Hopp til hovedinnholdet

Får en trang til å gjøre noe aktivt når hun er syk.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Ofte når jeg er ordentlig syk (slik at jeg ikke kan dra på jobb) så får jeg en spontan trang til å finne på noe - som rydding, gåtur, kino eller andre ting som det. Jeg synes dette er veldig rart. Det samme skjer når jeg akkurat har fått mensen, da jeg spontant rydder hele huset selvom jeg har kramper. Har du noe informasjon angående det? Jeg har liksom ikke energi heller når jeg er syk, men føler jeg MÅ gjøre noe. Litt sånn rastløs. Har ikke noen diagnoser.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du får en trang til å gjøre noe aktivt når du er syk, eller når du har mensen og kramper. Jeg vet ikke hvorfor det er slik hos deg. 

Men en kan jo tenke seg noen forskjellige forklaringer her. Noen som er for syke til å jobbe (men ikke fullstendig sengeliggende), kan få følelsen av å måte «gjøre noe nyttig» når de er hjemme. Noen av oss kjenner det på samvittigheten hvis vi ligger mye eller slapper av. Å rydde, trene osv, kan også være en god måte å få tankene over på noe annet. 

Hvis du f eks har kramper, er det egentlig lurt at du prøver å aktivisere deg selv slik at du kanskje «glemmer» at du har det vondt. En råder ofte folk med smerter, til å finne på noe kjekt eller nyttig. Smerten og problemene forsvinner ikke med dette. Men smertene kan føles mindre, hvis en klarer å ta fokus bort fra dem. 

Så det kan være derfor du rydder når du er syk? Ellers ser jeg ikke noe galt i at du er slik :). Det er tvert i mot lurt å aktivisere seg selv, og å tenke på det man faktisk klarer (i stedet for det man ikke kan), når man er syk/dårlig. 

Alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Hva gjør man når man kjeder seg?

Jente foran PC kjeder seg. (www.colourbox.com)

Alle kjeder seg fra tid til annen. Det er helt normalt, selv om det kan være grusomt kjedelig å kjede seg!

Skrevet av ungdomsjournalist Amalie.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse