Hopp til hovedinnholdet

Ikke hatt mensen på 1 år.

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er en jente på 20 år som har et spørsmål. Jeg fikk mensen for ca 7 år siden, og det har egentlig alltid vært uregelmessig og jeg har ofte gått i lange perioder uten. Men nå har jeg gått over ett år uten og begynner å bli litt bekymret for at det kan være noe veien. Kjenner at jeg blir litt stresset av alle tingene internett sier det kan være! Hva kan det være? Bør jeg kontakte lege? Og i såfall; bestiller jeg bare time hos fastlegen også spørre om det der og da, eller bør man si på forhånd hva problemet er? Hilsen en som aldri har bestille legetime på egenhånd før, og verken vet om jeg burde gjøre det, eller hvordan jeg giør det!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 20 år.

Takk for at du skriver til Ung.no!
Du forteller at du alltid har hatt en uregelmessig mens, men at den nå har vært borte i så lang tid at det bekymrer deg. 
Det kan være flere årsaker til at mensen forstyrres i så sterk grad at den blir borte over lang tid. Det kan skje i forbindelse med store endringer i livet. Det kan være stress, slanking eller at man trener veldig mye.  En sjelden gang er det sykdommer som gjør at mensen forsvinner eller blir veldig uregelmessig. Har man en slik forstyrrelser vil man ofte ha flere symptomer enn uteblitt mens. Dette kan være hormonforstyrrelser, stoffskiftesykdommer eller alvorlig jernmangel. Legen kan ta blodprøver for å avdekke dette.

Når mensen har vært borte i 1 år, så er det grunn til å sjekke det hos lege. Du bestiller da bare en time hos din fastlege. Ringer legekontoret eller stikker innom, og sier noe om årsaken til at du ønsker timen.
Du vil få god hjelp av fastlegen din til å finne ut av dette.

Håper dette kan hjelpe deg.
Lykke til!

Vennlig hilsen helsesøster.

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen har ikke kommet til tiden

Menstruasjonskalender (foto: ung.no)

Du kan irritere deg over at mensen kommer, men når den ikke kommer som den skal, kan du bli bekymret. Det kan være ulike grunner til at mensen ikke kommer til tiden.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse