Hopp til hovedinnholdet

Hvordan kan jeg få hjelp til smerter i kroppen uten å betale mye?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er ei jente som har slitt med vond nakke, rygg og hodepine i lang tid nå. Jeg har alltid vært stiv i kroppen, men er på sitt verste nå. Har angst og beskymringer som gjør det verre i perioder. Jeg har gått til fusioterapi lenge, men pga økonomi har jeg ingen mulighet. Treningssenter kunne jeg også tenkt meg, for å få trent opp kroppen. Hva kan jeg gjøre for å få hjelp med dette, uten å måtte betale så mye for det? Vet ikke hvordan jeg skal bli bedre på egenhånd. Noen tips? Takk på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så synd  høre at du sliter med dette. Smerter og stivhet i kroppen over tid henger gjerne sammen med angst og bekymringer, som du er inne på. Det er fint at du er motivert til å bli bedre, og komme i gang med trening. 

Du skriver ikke noe om hva slags fysioterapeut du har gått til. Noen fysioterapeuter jobber helt privat, og da betaler du full pris hver time. Hos fysioterapeuter som har avtale med kommunen (driftstilskudd), betaler du kun egenandel, og hvis det blir mer enn ca 2000 kr i året får du frikort - altså gratis behandling ut året. Hvis dette er noe du har mulighet til å betale, anbefaler jeg deg at du får time hos en psykomotorisk fysioterapeut. De har spesialkunnskap om langvarige smerter som du beskriver, og hvordan det mentale påvirker dette. Du vil også kunne få råd om hvordan du kan trene hos en slik fysioterapeut.

Det å komme i gang med trening kan ha positive effekter både på smerter og de mentale vanskene som du beskriver. På et treningssenter kan du trene på mange måter, men du behøver ikke gå på et senter for å trene. Å gå, løpe eller sykle er super aktivitet, og koster ingenting. Du kan også trene styrketrening uten så mye utstyr. Se tips til dette i denne artikkelen.

Noen synes at treningsformer som yoga har god effekt på både anspenthet og stivhet i kroppen. Kanskje kan du få et par prøvetimer på et yogastudio eller på ditt lokale treningssenter for å se om dette passer for deg?

Det viktigste er at du finner en treningsform som passer for deg, og som du synes er gøy!

I og med at du sliter med stivhet og smerte i kroppen, er det viktig at du prøver deg frem med trening, og ikke gjør ting som du får mer vondt av. (Å bli støl er selvfølgelig helt greit). Spør en fysioterapeut om du er i tvil.

Du skriver ikke noe om at du allerede får hjelp i forhold til angst og bekymringer. Det kan også være nyttig at du får hjelp til å jobbe med dette, og da kan en psykolog eller evt. helsesøster være til god hjelp. 

Her finnes også ting du kan trene på selv. Det er blant annet flere apper som er tilgjengelig med råd og veiledning i forhold til hvordan en kan redusere angst. Noen av disse er Headspace og Mindfit. På nettsiden www.hjelptilhjelp.no kan du finne flere.  

Hvis du er student, kan du få hjelp hos studentsamskipnadens helsetjeneste.

 

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Slik får du motivasjon til å trene

Knyter skolissene (colourbox.com)

Har du lyst til å trene, men mangler motivasjonen til å komme i gang? Ta en kikk på denne artikkelen og se hvordan du kan få motivasjon.

Les mer

Tren og ha det gøy!

Jente jogger (colourbox.com)

Her finner du råd for hvordan du kan finne glede ved bevegelse og aktivitet, enten du er vant til å trene eller ikke.

Les mer

Fysisk aktivitet i hverdagen - viktig og sunt

Studenter går opp trapp (Colourbox.com)

Helst bør du være aktiv minst en time hver dag. All aktivitet er bedre enn ingen aktivitet!

Les mer

Planlegg du å byrje på eit treningssenter?

Spinning (colourbox.com)

Det er dyrt å vere "støttemedlem" på treningsstudio, så sjekk her kva du bør vite om treningssenter.

Les mer

Fysioterapi

Hos fysioterapeuten (colourbox.com)

Har du plager eller skader i muskler, sener, ledd eller nerver, eller ønsker å forebygge kroppslige plager kan du søke hjelp hos en fysioterapeut.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Over 18 med psykiske problemer?

Jente hos legen (colourbox.com)

Det er hjelp å få ved psykiske problemer. Kontakt skolehelsetjenesten, Helsestasjon for ungdom, fastlegen eller Psykisk helsetjeneste i kommunen. De kan gi deg samtalehjelp og/eller henvise deg til DPS eller annen psykolog.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Skader
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om skader