Hopp til hovedinnholdet

Er det skadelig å røyke papir?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Jeg og kjæresten min er veldig glad i hverandre, vi har et fint forhold. Og vi presser hverandre ikke. Vi har en viss interesse for alkohol og å gjøre ting som kanskje ikke er helt lov. Vi drikker litt sammen, men ingen overdriving. Og så har vi prøvd å røyke papir, er det farlig? Å bare ta et vanlig A4-ark, rive av litt, rulle det, tenne på tuppen, røyke det og puste det ut. Er det skadelig? Er det ganske likt vanlig røyk? Eller mye bedre? Hilsen en trygg men nysgjerrig 13 åring

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år!

Så fint å høre at du har en kjæreste som du føler deg trygg på. Det er vanlig å ville prøve ut nye ting når man er tenåring. Jeg håper dere tar godt vare på hverandre. Særlig når man drikker alkohol kan man ende opp med å gjøre ting man ellers ikke ville gjort.

Du spør om det å røyke papir er farlig, og om det er farligere enn å røyke vanlig røyk. Svaret er ja, og sannsynligvis er det ganske like helseskader man får. "Fordelen" med å røyke papir er at du ikke blir avhengig av stoffet nikotin. En ulempe er at det ikke er filter på slik at du vil få i deg større partikler i lungene. Du kan også inhalere glødende papir.

All røyk fra brennende stoffer kan skade lungene når man puster den inn. Det gjelder enten det er røyk fra et bål, en røyk, eller fra papir som du har rulla sammen. Røyken vil irritere og forurense lungene, nesa og halsen din. Når du røyker papir vil luftveiene og lungene bli utsatt for stoffer som er skadlige. All røyking øker risikoen for kreft og alvorlige hjertesykdommer.

Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om alkohol

Skåling på fest (colourbox.com)

Alkohol er det vanligste rusmiddelet, og de fleste har på en eller annen måte et forhold til stoffet. Her kan du lese om hva alkohol er, hvordan den fremstilles, hva promille er og hvordan den påvirker kroppen.

Les mer

Ta vare på venner som har drukket for mye

Full på do (colourbox.com)

Det er viktig å ta vare på seg selv, men på fest er det også viktig å ta vare på vennen sin. Hva kan du gjøre hvis vennen din har drukket for mye?

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Å ha kjæreste

par (colourbox.com)

Det er godt å ha en kjæreste! En som er din, og ingen andres. Men hva er det som er så bra med kjærester? Hva synes du? Del dine erfaringer i kommentarfeltet!

Av Hege, ungdomsjournalist i ung.no

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer

Aldersgrense 18 år på snus, røyk og vape

Vanlige spørsmål om aldersgrensen på tobakk

Får 14-åringer straff for å snuse? Kan de kjøpe lakrispiper? Les om aldersgrenser på produkter med tobakk her.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tobakk
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tobakk