Hopp til hovedinnholdet

Jeg er ikke fornøyd med skjegget mitt, er det trygt å bruke Minoxidil?

Gutt 20 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg har veldig lyst på skjegg. Jeg har en helt grei skjeggvekst i dag, men den er litt "patchy" eller hva man skal kalle det, så er ikke helt fornøyd med resultatet p.d.d. Har lest litt på nettet at man kan bruke det reseptfrie legemiddelet minoxidil for å øke hårveksten, samt at det kan gjøre det lettere for nye hårsekker å åpne seg. Jeg har følgende tre spørsmål: 1) Er dette noe man kan gjøre uten noen form for potensielle bivirkninger? Har lest at man i starten kan miste litt hår, men at dette vil komme tilbake igjen etter en viss periode. 2) Er det sånn at man risikerer at man kan miste hår, og at det ikke kommer tilbake igjen? 3) Og vil den økte hårveksten, samt de nye hårene bli borte etter at man er ferdig med å bruke middelet? :-)

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 20 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Jeg forstår at det er fristende å skulle forsøke slike hårmidler som lover gode resultater om du tenker at din hårvekst ikke er bra nok. Samtidig er det bra at du er litt kritisk og forsiktig med hva du velger å bruke av slike midler. Og om du får bivirkninger eller ikke, er dessverre ikke mulig å forutse.

Arv og gener er det som avgjør hvordan din hårvekst og skjeggvekst er. Dette er det dessverre lite du kan gjøre noe med. Samtidig er det mye fokus på kropp og utseende og mange unge føler på et kroppspress som gjør at en ønsker å endre på det en er misfornøyd med.

Jeg kjenner dessverre ikke godt nok til Minoxidil til å svare godt nok på dine spørsmål. Men jeg ser at midlet er beregnet for arvelig håravfall på hodet og ikke skjeggvekst, derfor vil jeg i utgangspunktet ikke anbefale deg å bruke produktet. De bivirkningene som er oppgitt, er ut i fra at produktet er brukt forskriftsmessig og ikke på skjeggvekst.

Jeg har også søkte på hva som finnes av forskning og legger ved en link fra Helsebiblioteket.no som jeg anbefaler deg å sjekke ut. 

Midlet er godkjent for salg i Norge, derfor er det nok uten de store bivirkninger. Du kan ta en prat med personale på apoteket og få informasjon der. Men den største bivirkningen, er nok at du mest sannsynlig kommer til å bruke masse penger på et produkt som ikke gir deg den effekten du ønsker deg. 

Det er mange som bruker mye tid i speilet for å se etter alt som er rart og annerledes hos seg selv. Ofte har man ikke andre å sammenligne med enn mennesker i magasiner og på sosiale medier som ofte har blitt redigert og som ikke ser så perfekte ut i virkeligheten. Det beste er å godta at man er som man er, fokusere vekk fra forskjellen og heller se på det man trives med hos seg selv.

Forsøk å gi tanker om kropp og utseende mindre tid og oppmerksomhet, det gjør deg bare misfornøyd og lei. Bruk heller tiden og kreftene dine på å gjøre hyggelige ting sammen med gode venner. Og snakk med noen om du synes dette er noe du tenker mye på. 

Jeg legger ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese.

Håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse