Hopp til hovedinnholdet

Hvordan er det å spise proteinpulver om morgenen før trening?

Gutt 18 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en gutt på 18 år og veier rundt 70 kg. Ganske normal kropp for den stand. Men jeg har spist veldig mye usunn mat og sliti med å få i meg frokost i mange år. Som du sikkert forstår er dette veldig usunt og ødelegger kroppen min.. Har også ganske høy forbrenning. (Ville lagt på meg veldig hvis jeg ikke hadde hatt det) Jeg skal derfor begynne å trene om morgen før skole. Jeg ønsker å få kroppen i form men sliter mye med hva jeg skal spise i løpet av dagen. Planen er å begynne med proteinpulver fordi jeg føler jeg ikke for nok av proteiner i løpet av dagen. Men jeg lurer på hvor mye som skal tas før og etter trening på morgen. Men også lurer jeg på hva jeg kan da få i meg resten av dagen hvis jeg bruker proteinpulver? Merk: jeg har alltid vært veldig kresen på sunn mat, prøver derfor å endre kostholdet med treningen. Men tror proteinpulver kan hjelpe en god del, gjerne gi meg tilbakemelding på det også. Takk for svar!

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Så flott å høre at du ønsker å ta tak i livsstilen din når du føler at denne ikke er helt bra. Det vil være en god investering for din fremtidige helse om du klarer å komme i gang med trening, og få et regelmessig kosthold.

Om du skal trene om morgenen, er det viktig at du får i deg noe mat før økta begynner. Da vil du ha mye mer energi og overskudd til å få til en god treningsøkt. Jeg skjønner at du tenker at proteinpulver kan være en smart og enkel måte å få i seg ekstra proteiner på, og at det er fornuftig å innta før trening. Men vi anbefaler faktisk å unngå proteinpulver. Å spise vanlig mat er mye bedre for deg, også for resultatene av treningen.

Det er ikke proteiner du hovedsakelig trenger å spise om morgenen før trening, det er karbohydrater, og aller helst karbohydrater som gir deg langvarig energi. Da vil du fylle opp glykogenlagrene (karbohydratlageret) før trening, og ha bra tilgang på energi under treningsøkta. Her er noen forslag til hva du kan spise: havregryn + melk eller havregryn + yoghurt, et par grove brødskiver, yoghurt med müsli og litt frukt/bær. Hvis du virkelig sliter med å få i deg noe om morgenen, er det alltid bedre å få i seg noe, kontra ingenting. Da kan du f.eks. prøve å spise en yoghurt eller en frukt.

Etter trening bør du spise innen en time, og gjerne et ordentlig måltid, ala noe av det jeg foreslo lenger oppe. Etter trening trenger man en kombinasjon av karbohydrater og proteiner. Proteinpulver alene vil ikke være nok, du må ha karbohydrater også. Hvis man spiser grove brødskiver med ost og skinke, og gjerne et glass melk, så får man nok av både karbohydrater og proteiner etter trening.

Her er et eksempel på hva en person på 70 kg som trener må spise for å få dekket behovet sitt for proteiner i løpet av en dag:

2 skiver grovbrød
2 skiver hvitost
2 skiver skinke
1 glass melk (2 dl)
1 porsjon havregryn med melk
1 yoghurt
1 kyllingfilet

Som du ser er det fullt mulig å få i seg det man trenger på et helt vanlig kosthold, proteinpulver er ikke nødvendig. De fleste spiser en god del mer mat enn dette også, og vil dermed få mer proteiner enn man trenger.

Vi har skrevet en artikkel om både proteinpulver og kosthold ved trening, jeg vil råde deg til å lese disse.

Lykke til fremover!

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Proteiner

Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - både under vekst og til vedlikehold av kroppen.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Alt du trenger å vite om næringsstoffer

Alt om næringsstoffer (colourbox.com)

Her får du en oversikt over de mest kjente næringsstoffene, hvilke hovedfunksjoner de har, og hvilke matvarer som er gode kilder for de ulike stoffene.

Les mer

Hva påvirker matlysten?

Brødskive (ung.no)

Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Mange faktorer i livet ditt kan påvirke om du har god eller dårlig matlyst, og for å gjøre noe med det, kan det være lurt å vite litt om disse faktorene og finne ut om de påvirker DIN matlyst.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Trening og mat
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om trening og mat