Hopp til hovedinnholdet

Jeg har fått strekkmerker, hva skal jeg gjøre?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei, jeg er ei 12 år gammel jente som er 163 cm høy og veier 68,2. Jeg veide meg i dag og noterte ned vektnedgangen og jeg har gått ned 3 kg på en måned. Jeg ble glad og gikk inn på rommet mitt for å kle på meg. Jeg tok på meg en t-skjorte og en litt liten truse. Jeg prøvde å vie ut trusa litt så den ble mer passe og da ble blikket mitt festet rett mot hofteområde. Jeg sto i speilet med vidåpne øyer og bare stirret på strekkmerkene! Jeg snudde meg rundt og speilet meg i lyset fra vinduet å så at jeg hadde strekkmerker på hofta på begge sider. Jeg har alltid vært overvektig siden jeg var liten, men på videoer jeg har sett sier de at strekkmerker kan komme av graviditet eller at du går opp i vekt. Jeg har holdt 71 kg i et år nå! Dette er føste gang jeg kommer ned på 60 tallet. Hva skal jeg gjøre? Og jeg fikk min første menstruasjon 1.august 2017 da jeg var 11 år gammel. Takk for svar!❤

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 13 år.

Takk for at du kontakter Ung.no.

Det er riktig at det er vansklig å få strekkmerker når en blir gravid og om en går raskt opp i vekt. men det er også veldig vanlig at en kan få strekkmerker i puberteten. Omtrent halvparten av unge opplever å få strekkmerker, derfor er det viktig at du sier til deg selv at du ikke er alene om denne bekymringen.

Det er dessverre ikke så mye en kan gjøre med strekkmerker, enn å akseptere dem. De flate strekkmerker vil blekne noe over tid, men de forsvinner ikke helt. Les mer om strekkmerker og råd i artikkelen jeg legger ved.

Jeg vil anbefale deg å ta en prat med helsesøster på skolen angående dine spørsmål om kropp, vekt og strekkmerker. Jeg forstår at du synes det er bra at du har gått ned i vekt, men det er viktig at slik vektreduksjon er under kontroll og skjer på en sunn måte. Sammen med helsesøster kan dere finne ut hvordan du kan ta best vare på deg selv. 

Jeg legger også ved noen artikler som jeg anbefaler deg å lese. 

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Strekkmerker

Strekkmerker (colourbox.com)

Strekkmerker er noe mange bekymrer seg over. Visste du at det er veldig vanlig å få strekkmerker i puberteten, og at det beste du kan gjøre med dem er å akseptere dem som de er?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse