Hopp til hovedinnholdet

Vekt og høyde

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er en jente på 12 og et halvt som lurer på veldig mye det med vekt. Jeg veier 43 kilo og er 160 høy. Jeg trener fire ganger i uka til sammen 7 timer pluss fotballkamp og fotballcup. Jeg er også ganske nervøs for det med kreft. Men jeg blitt ganske mye mer rolig etter at jeg snakket med mamma. Men skal man ha mange klumper nede ved lysken (tror jeg det heter). Håper veldig på svar, takk på forhånd

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Du er ei normalvektig jente og bør ikke gå ned i vekt.

Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.


Det er ikke uvanlig at en kan kjenne lymfeknutene, også i lysken. Det er ikke farlig. Det er veldig liten sannsynlig at du har fått kreft. Mange er redd for det, men de færreste får det i din alder.

Hilsen helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (foto: Tine Poppe)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse