Hopp til hovedinnholdet

Når kan jeg bli gravid etter p-stav?

Jente 20 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg er en jente. Jeg hadde p-stav i to år. Jeg har hatt sex med kjæresten i ett år uten kondom. Så jeg har bestemt meg for tatt av p-stav. Jeg får ikke tilbake mensen i 6 mnd. Jeg ventet lenge. Men mensen kom ikke. Er det noe alvorlig? Jeg hadde vært hos legen men legen sa går bra. Det tar tid. Men jeg bare tenkte wtf fordi jeg har sex med kjæresten uten kondom og p-stav. Men jeg er ikke gravid. Da begynner jeg å være litt redd og bekrymet. Jeg har lyst til å være gravid snart

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar

 

Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Det er veldig vanskelig å vite når ei jente får tilbake normal syklus etter bruk av hormonell prevensjon. Noen sier at det tar mellom et halvt til et år, men andre igjen kan det gå fra uker til noen måneder. Det er ikke farlig og helt normalt. Du må nok derfor bare belage deg på å vente. 

Men, det kan også være viktig å huske på at selv om mensen kommer så er det mange som bruker lang tid på å bli gravid. Dette er også helt normalt og man bør prøve å unngå å stresse med å bli gravid. Her er litt info om hvordan kroppen viker.

Første dag i menstruasjonssyklusen kalles for første dag i menstruasjonen. I starten av syklusen produseres det et hormon i hjernen, som stimulerer eggstokkene til å produsere modne egg.

Egget modnes gradvis. Samtidig sikrer den økende mengden med østrogen i kroppen at livmorslimhinnen blir tykkere og fylles med næringsstoffer og blod, slik at et befruktet egg skal kunne feste seg. Østrogennivået i kroppen øker og til slutt vil det modnede egget løsne fra eggstokken og gå videre til egglederen. Denne prosessen kalles eggløsning. Eggløsningen kommer ca. 14 dager før neste menstruasjons første dag, men det kan være variasjoner fra jente til jente og fra syklus til syklus. 

Hvis egget ikke befruktes, vil slimhinnen brytes ned og støtes ut av kroppen. Dette er starten på menstruasjonen.

Hvis egget er blitt befruktet, kan det feste seg til livmorslimhinnen. Når det har gått ca. 3-4 uker dager etter ubeskyttet sex, vil graviditet vises som positivt utslag på en graviditetstest. 

Ønsker deg lykke til med å bli gravid. 
Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt om graviditeten

Gravidmage (colourbox.com)

Graviditeten endrer seg for hver av de 40 ukene den kan vare. Her kan du blant annet lese om når man kan bli gravid, om hvordan det er å være gravid, om utviklingen uke for uke, om svangerskapsomsorgen og om fødselen.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet