Hopp til hovedinnholdet

Hva er mest skadelig, snus eller røyk?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hva er mest skadelig, snus eller røyk? (hvordan skadelig er det)?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei gutt 14 år!

Røyk er mye mer skadelig enn snus. Det betyr ikke at snus er ufarlig, det betyr bare at røyk er ekstremt dødelig. Sammenlignet med å røyke blir snus lite risikabelt, men både snus og røyk inneholder avhengighetsskapende nikotin og flere kreftfremkallende stoffer.

Røyk er det farligste lovlige produktet som selges. Halvparten av dem som røyker dør på grunn av det, og alle røykere får skadet kroppen og lever i gjennomsnitt færre år enn andre. Røyking kan gi kreft i nesten alle kroppens organer, hjertesykdommer og lungesykdommer, men også mange andre helseplager som impotens hos menn og for tidlig overgangsalder for kvinner. Røykere har oftere psykiske lidelser enn andre. 

Det er forsket mer på røyk enn på snus og derfor har vi mer sikker kunnskap om langsiktige helsekonsekvenser av å røyke. Jeg limer inn en liste over hva vi foreløpig vet om hvordan snus påvirker helsa: 

Kreft: 
Snus inneholder kreftfremkallende stoffer som kan skade arvematerialet. Langvarig bruk av snus øker risikoen for å få kreft i bukspyttkjertelen, munnen og spiserøret. Dette er sjeldne, men alvorlige kreftformer. Risikoen for kreft påvirkes sannsynligvis av hvor tidlig man begynner å snuse, og av hvor mye man snuser. 

Trening:
Snus har en sammentrekkende virkning på blodårene. Dette fører til økt blodtrykk og puls mens man har snusen i munnen. Arbeidspulsen hos en som snuser er 15-20 slag høyere per minutt. Dette betyr at hjertet må jobbe hardere under trening. Snus gir dårlig blodsirkulasjon som igjen fører til at musklene får mindre tilførsel av oksygen og næring. Mange som snuser, merker dette på kondisen. 

Tenner og tannkjøtt:
Det er som regel tannleger og tannpleiere som først ser at noen har begynt å snuse. Tannkjøttet kan være ekstra rødt og ha striper i seg. Etter lang tids snusing kan man få fortykket tannkjøtt som ofte kalles «snuslomme». Slike skader blir som regel helt bra igjen når man slutter å snuse.

Snusing – gjerne kombinert med hard tannpussing der man legger snusen - kan føre til at tannkjøttet trekker seg opp. Dette gir synlige tannhalser og ubehagelig ising i tennene. Dette er en skade som kroppen ikke reparerer når man slutter å snuse.

Porsjonssnus sliter litt mindre på tannkjøttet enn løssnus.

Hjernen:
Nikotinet i snus gir strukturelle og funksjonelle forandringer i hjernen. Nikotinavhengige har flere nikotinreseptorer i hjernen enn andre og det naturlige belønningssystemet er forstyrret. Når man er ung kan nikotin gi varige uheldige effekter på hjernens utvikling.

Hjertet og blodårene:
Snus gir akutt økt puls og blodtrykk, og dårligere blodsirkulasjon. Hjertemuskelens funksjon kan påvirkes av at hjertet får økt motstand. Det er ikke vist at snusing i seg selv gir risiko for å få hjerneslag eller hjerteinfarkt, men om du først får det er det større risiko for å dø.

Sår gror raskere og får sjeldnere infeksjoner om blodsirkulasjonen er god. 

Graviditet:
Snusing i svangerskapet er forbundet med lav fødselsvekt, for tidlig fødsel, økt risiko for dødfødsel, svangerskapsforgiftning, leppe-gane-spalte hos barnet og pustestans i nyfødtperioden.

For å finne ut om det vi putter i kroppen vil gi helseskader i fremtiden trengs det gjerne flere tiår med forskning. Ofte må de som forskes på faktisk følges med på helt til de dør. Når man forsker på gravide og fosterets utvikling frem til fødsel, tar det kun 9 måneder. Forskningen på gravide viser at snusing påvirker fosterets utvikling negativt.

I Sverige begynte de å registrere snusbruk hos gravide i 1999, mens i Norge er dette noe vi har begynt med ganske nylig. Hvis du planlegger å bli gravid, anbefales det å slutte med snus.

Diabetes og vekt:
Å snuse mye kan gi litt økt risiko for å få diabetes type 2. Snus kan også henge sammen med økt risiko for vektøkning, overvekt eller fedme.


Vennlig hilsen sykepleier med spesialkunnskap om tobakk

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fakta om snus

snusboks

Hvordan føles det å snuse? Er det helseskadelig og hva er aldersgrensen? Hvor lang tid tar det å bli avhengig? Er snus farligere enn røyk? Her får du forhåpentligvis svar på alt du lurer på om snus.

Les mer

Lover om snus, røyk og e-sigaretter (Tobakkskadeloven)

Bokstabel med Norges lover (foto: ung.no)

Noen synes vi har for strenge regler om tobakk og produkter som ligner på tobakk. Andre mener at vi burde forby alt sammen. Her får du svar på hvilke regler som gjelder, og hvorfor.

Les mer

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Myter om røyk og snus

Sigarett og myter (colourbox.com)

"Festrøyking er bare kos", "alle kan slutte hvis de vil", "lovene om snus er for strenge!","Mange røykere lever til de blir 100" Hva er myter og hva er fakta?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler