Hopp til hovedinnholdet

Er det skadelig med tabletter og kremer for selvbruning?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg har en veldig lite fin farge på huden naturlig, og elsker fargen jeg får når jeg bare er litt brun. Jeg har ikke lyst til å ta solarium eller gjøre noe som er skadelig for meg men vil så gjerne prøve ut noe for ås e om jeg kan ha en farge som gjør meg litt mer selvsikker hele året. Har sett en del reklame for tabletter som skal bidra til finere brunfarge og da spesiellt jevne ut fargen man får fra solen (altså jeg må få sol på sommeren naturlig og sånt for at det skal hjelpe) og også diverse selvbruningsprayer som ikke skal gi unaturlig farge men en gyllenbrun fin farge, men det jeg faktisk lurer på er; er dette noe skadelig for kroppen? Prøvde å lete på nettsidene deres og søke men fant ingen ting bortsett fra at man kan reagere (irritasjon) på selve sprayen på huden, Men er det noe nettverk hvor jeg kan finne konsekvenser eller bivirkninger av slike produkter?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er helt riktig som du skriver at bruk av solarium kan være veldig skadelig. Det er derfor ikke anbefalt, i hvert fall ikke hyppig bruk. Når det gjelder selvbruningskremer så finnes det litt kvalitetssikret informasjon på NHI.no sine nettsider. Bruk av tabletter for å øke pigmentering i huden er det vanskelig å finne lignende kvalitetssikret informasjon. Her er det en liten "jungel" av produkter, som noen tjener gode penger på å selge uten at effekten og bivirkninger er fullt ut kjent. Dette er ikke en behandling som vi på ung.no kan gå god for. 

Å føle seg fornøyd med kropp og hudfarge uavhengig av årstid er for mange vanskelig, det er du ikke alene om å kjenne på. Selvsikkerhet kommer uansett innenfra. Finner man trygghet i egen kropp uavhengig av hudfarge, fasong osv. så kommer man gjerne lengre. Selv om dette kan være vanskelig er det vel verdt investeringen å forsøke. 

 

Vennlig hilsen legen, ung.no

 
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Husk solvettreglene

Solkrem (colourbox.com)

Mange forbinder sol med sunnhet og helse, men for at sola skal gi deg glede og overskudd må du ta noen viktige forholdsregler.

Les mer

Hvilken hudtype har du?

Hudtype (colourbox.com)

Hudtypen din påvirker hvor godt du tåler sola og hva slags solbeskyttelse du bør bruke. Hvordan kan DU nyte sola, og samtidig beskytte kroppen?

Les mer

Dette liker jeg med meg selv!

En fornøyd ung gutt (Colourbox.com)

Av og til føles det som om man ikke kan noen ting og ikke er verdt noe. Men sånn er det jo ikke. Hva er dine gode egenskaper?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Psykisk / følelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om psykisk / følelser