Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg være gravid?

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg går på cerazette minipille, tirsdag glemte jeg å ta pillen (tok den ca 13 timer for sent). Søndag hadde jeg ubeskyttet samleie. Jeg lurer derfor på om det kan være en mulighet for at jeg er gravid eller om sædcellene ikke lever lenger da slik at jeg ikke kan være gravid? Burde jeg bare la det være og heller ta en test om jeg merker noen symptomer og hvor lenge etter man har blitt gravid merker man symptomber? Har heller ikke fått småblødninger etter den glemte pillen...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no.

Cerazette har en glemmemargin på 36 timer. 

Her er oppskriften hvis du glemmer:

Om du glemmer én pille, men det har gått mindre enn 36 timer siden forrige pille, er du allikevel beskyttet mot graviditet.

Dette gjør du: Ta pillen du glemte med én gang og neste pille til vanlig tid, selv om det betyr to piller på samme dag. Du trenger ikke å ta nødprevensjon eller bruke kondom.

Om det går mer enn 36 timer mellom to piller er det stor sjanse for at du ikke lenger er beskyttet mot graviditet.

Dette gjør du: Ta den siste pillen du glemte så raskt som mulig og dagens pille til vanlig tidspunkt. Ta ikke mer enn 2 piller pr dag. Bruk kondom eller unngå samleie de neste 2 dagene. 

Etter det du skriver så skjedde dette på tirsdag og du hadde sex på søndag, 5 dager etter. P-pillene skal da fungere og du trenger ikke å være redd for å være gravid. Men, husk at det er vanlig at man kan få litt blødnings-forstyrrelser etter at man har glemt p-piller. 

Er du fortsatt i tvil så kan du ta en graviditetstest tre til fire uker etter det siste samleiet. Gratis tester får du hos Amathea, helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom.

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på om du er gravid?

Jente tar graviditetstest (ung.no)

Har du hatt sex og lurer på om du er gravid? Kanskje har menstruasjonen uteblitt, eller brystene blitt ømme? Ta en graviditetstest! Både helsestasjon for ungdom, helsesykepleier og fastlegen din kan hjelpe deg. Du kan også kjøpe en test på apoteket.

Les mer

Glemt p-pille eller annen hormonell prevensjon

p-piller (colourbox.com)

Hva gjør du hvis du har glemt å ta p-pillen til rett tid eller har kasta opp? Eller hva om du glemte å sette inn ny p-ring når du skulle. Kanskje har p-plasteret falt av uten at du merket det. Her kan du lese hva du må gjære.

Les mer

Graviditetstest

Graviditetstest (colourbox.com)

Er du skikkelig redd for å ha blitt gravid eller bare litt urolig fordi du syns brystene er litt ømme, eller for at mensen er litt sen?

Da kan du ta en graviditetstest. Den må tas riktig for at den skal være til å stole på.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet