Hopp til hovedinnholdet

Hvordan skal glidemiddel brukes, hvordan vet man at man bruker det riktig?

Jente 19 år
 

Spørsmål

Jeg lurer på flere ting: Hvordan skal glidemiddel brukes og hvordan vet man at man bruker det riktig? Må det vaskes av etter sex? Hvor mye glidemiddel er det vanlig å bruke med kondomer? Jeg har hørt at gummien tar mye av fuktigheten(suger det til seg under sex) stemmer det? Hvor kan man få gratis glidemiddel som er vannbasert?Kan man bruke glidemiddel under oralsex også? Jeg har aldri brukt ekstra glidemiddel når jeg har sex med kondom, men jeg blir nesten tørr i skjeden etterpå. Er det normalt? Jeg blir også veldig slapp etter sex. Et annet problem er at kjæresten min takler dårlig nei til sex og en av grunnene til det er at jeg for vondt når jeg ligger med han noen ganger og at det blir for mye. Hva gjør jeg?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei jente 19 år.
Takk for at du skrev til ung.no
Glidemiddel er fint å bruke når man onanerer alene. Da kan man bruke det på ytre del av klitoris. Da føles stimuleringen bedre. Etterpå er det greit å vaske det av. 
Hvis man skal ha samleie, er det viktig at jenta er ordentlig seksuelt tent. Da blir skjeden våt av naturlig glidemiddel/skjedesekret og skjeden blir også utvidet slik at det blir plass til en penis. Hvis jenta har samleie uten at hun er seksuelt tent, er skjeden tørr og trang og  friksjonen fra penisen kan lage små rifter og sår som svir og samleie blir vondt. Som du ser i den vedlagte artikkelen om ikke å få orgasme når man har samleie, er det bare 30 % som nyter det. Den letteste måten å få orgasme på, er ved stimulering av den ytre delen av klitoris, også når man har samleie. 
Kondomet suger ikke til seg hverken glidemiddel eller fuktighet fra skjeden. 
Du kan få gratis glidemiddel på helsestasjon for ungdom, eller hos helsesøster hvis du enda går på videregående skole. På helsestasjon for ungdom ligger de som oftest sammen med kondomene på venterommet. De kommer i små, svarte pakker med ordet "glid" påskrevet med lyseblå bokstaver. Hvis de ikke ligger på venterommet, må du spørre etter de hos helsesøster. 
Vanligvis er det ikke nødvendig med ekstra fuktighet ved oralsex fordi skjeden  og penisen blir våt av spyttet, og/eller at det kommer skjedesekret eller forsats/precum på penisen når den som mottar oralsexen blir seksuelt tent. Det er ikke anbefalt å få glidemiddel i munnen. 
Som sagt innledningsvis skal du ikke bli tørr i skjeden under samleie. Da blir det vondt. Hvis du ikke nyter samleie, må dere ta en pause fra det og heller øve dere på å stimulere hverandres kjønn til orgasme ved hjelp av finger mot den ytre delen av klitoris, hånd rundt penisen og ved oralsex. Da vet dere hva den andre liker og nyter. Når du kjenner deg klar til å ha samleie, kan en av dere fortsette stimuleringen av den ytre delen av klitoris, slik at du nyter det. Da vil skjeden forbli våt og utvidet til du har fått orgasme. Gode stillinger for å nå klitoris er hvis penisen kommer inn i skjeden bakfra og hvis dere ligger i skje, han bak deg. Da kan du løfte det ene benet for at du eller han, skal komme til den ytre delen av klitoris. Se forøvrig lenken til samleiestillinger i artikkelen om vanlige samleiestillinger. 
Det er svært, svært viktig at kjæresten lærer seg å takle at du ikke vil ha sex! Det er din kropp! Du bestemmer over den! Du har ingen plikt til å tilfredsstille ham seksuelt. Det har han selv. Ingen har rett til å kreve seksualitet fra den andre! Hvis han er seksuelt tent/kåt, og ønsker seksualitet, og du ikke gjør det, kan han onanere for seg selv. Da blir han seksuelt tilfredsstilt. Det er vanlig at man onanerer, selv om man er i et forhold. 
Du bestemmer over deg! Du bestemmer hva du vil og hva du ikke vil! 


Jeg håper dette er til hjelp for deg og jeg ønsker deg alt godt!

Hilsen sexologisk rådgiver (NACS), ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lyst

Par i senga Colourbox.com)

Hos de fleste varierer lysten på sex i perioder av livet, men noen har mye lyst hele tiden, andre har lite lyst alltid. Noen har ikke sexlyst i det hele tatt. For noen kan seksuell lyst føles som et problem - enten det er for mye eller for lite av den. Kjenner du deg igjen?

Les mer

Smerter ved samleie, hva kan det være?

Kvinne med smerter (colourbox.com)

Mange skriver til oss om at de har smerter eller ubehag ved samleie. Det kan være ulike årsaker. Det er mulig å finne ut av det og finne løsning på problemet.

Les mer

Kåthet, onanering og orgasme

Gutt med buksene nede (colourbox.com)

I puberteten øker mengden hormoner som gir seksuell lyst - kåthet. Lurer du på noe om kåthet, onanering eller orgasme? Kanskje finner du svaret i denne artikkelen.

Les mer

Jente: -Får ikke orgasme når jeg har samleie.

Blid jente ligger i senga (www.colourbox.com)

Det er vanlig at man ikke får orgasme når man har samleie. Det er en rådende misforståelse at alle jenter nyter penis` bevegelser i skjeden og at dette alene gir dem orgasme. Det er ikke tilfelle.

Les mer

Spørsmål om onani? Les vår ABC om å oppnå orgasme med hånd

ABC for å oppnå orgasme på egenhånd (ung.no)

Å greie onanere og få orgasme selv eller å greie å hjelpe partneren til en god orgasme, er en fin kunst å kunne. Her finner du litt kunnskap som er nyttig for å forstå og kjenne kjønnsorganene bedre og dermed å mestre onanikunsten bedre.

Les mer

Oralsex og munnsex?

Par kysser (colourbox.com)

Lurer du på hva som er forskjellen på oralsex og munnsex? Har du lyst til å forsøke oralsex med partneren din, men vet ikke hvordan? Kanskje kan du finne forklaring og noen tips her.

Les mer

Vanlige samleiestillinger

Hånd på pute (colourbox.com)

Lurer du på hvordan du skal bevege deg når du har samleie? Man kan ikke noe man aldri har gjort tidligere! Man må prøve seg fram, snakke sammen om hva man liker, og øve seg. Her kan du få litt kunnskap som gjør deg tryggere.

Les mer

Sex som DU vil

Trist jente ligger på senga (colourbox.com)

Sex kan være deilig, energigivende og styrkende dersom alt stemmer, begge har lyst og forholdet er godt og trygt. I andre situasjoner kan sex bli helt feil, ødeleggende og vondt.

Les mer

Hva kan man forvente av seg selv og kjæresten i et forhold?

Kjærester (colourbox.com)

Kjærlighet er fylt med forventninger og håp. Hvordan vet man om man forventer for mye? Hva bør man forvente av en kjæreste, og hva kan man forvente av seg selv?


Skrevet av ungdomsredaksjonen

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex