Hopp til hovedinnholdet

Har dere noen tips til en sunn vektnedgang?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei Ung.no Jeg er en jente på 13 år, er ca 164 cm og jeg er nok mellom 55 og 60 kilo. Jeg tror det er normalvektig, men jeg har store lår og armer. Og ikke minst magen. Jeg har mye fett på kroppen. Jeg føler et sterkt kroppsoress og har dårlig selvtillit. Jeg vil fjerne det ekstra fettet, men ikke gå ned så veldig mye i vekt. Bare fjerne det som ikke er nødvendig for å bli sunnere. Jeg er ikke noe fysisk aktiv på fritiden. Har dere noen tips til en sunn vektnedgang? Hilsen jente 13 år

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no
 

Jeg må først si at det kan være helseskadelig for deg å begynne å slanke deg uten kyndig veiledning i din alder. For å holde kroppen sunn og frisk må man spise 4-5 måltider om dagen med sunn og variert kost, og være i aktivitet flere dager i uken. Det er viktig at kroppen får næring som er i samsvar med hvor aktiv du er. Jo mer du trener jo mer må du spise. Når man er i puberteten er det ekstra viktig at man ikke mister for mye vekt. Kroppen skal vokse og utvikle seg og alt dette trenger man energi for å gjøre.

Du har rett i at du er normalvektig. Mange unge jenter sliter med forholdet til egen kropp når de kommer i puberteten. Kroppen endrer seg fra jente til dame, og for noen kan det ta tid å bli komfortabel med endringene. man får pupper, bredere hofter, rundere rompe, mage og lår. Noen tror de har blitt tjukke, men det har de ikke. Det er Du må tenke på at utviklingen fra jente til kvinnekropp utgjør en vektøkning på 8 til 11 kilo. Vekten fordeler seg på bryster, mer fett på hofter og lår og at du blir høyere. Man blir ikke tjukk, det er bare kroppen som inntar kvinneformen man skal ha resten av livet. Dette må man rett og slett venne seg til :-) Hvordan kroppen blir seende ut og hvordan fettfordelingen er hos deg er bestemt av gener fra mor og far og ingenting man kan endre på.

Slanking går alltid ut på å øke aktivitetsnivået og å redusere kaloriinntaket. Det handler om å endre på vaner og planlegge kostholdet og aktivitetsnivået. Alle kan i utgangspunktet gjøre det, selv om det kan være vanskelig å endre på dårlige vaner som du har hatt i mange år.

Her er en liste med forskjellige råd som kan hjelpe deg:

  1. Tren regelmessig fettforbrennende trening. Det vil si trening der du blir svett og sliten, og som gjerne varer i timesvis. Det kan være jogging, sykling, svømming, padling, langrenn, rollerblades, fjellturer, aerobic, dansing etc. Start gjerne forsiktig. Det kan være nok med 15 minutter til å begynne med. Deretter øker du både treningslengden, hyppigheten på treningsøktene og intensiteten gradvis.
  2. Spis regelmessig 4 - 5 ganger om dagen. Du skal ikke sulte deg! La det være mindre måltider og reduser kaloriinntaket blant annet ved å spise mer grønnsaker enn poteter/ris/pasta og fjærfe, kjøtt og fisk. Forsøk å spise mer fisk og fjærfe enn kjøtt, slik at du ikke blir for tung i kroppen når du skal trene senere på dagen. Spis frukt og grønnsaker til mellommåltider.
  3. Drikk alltid et glass vann før hovedmåltidene. Det fyller opp magen og gjør at du får en tidligere metthetsfølelse.
  4. Reduser saltinnholdet i maten. Unngå ferdigmat, snacks og poseprodukter som ofte inneholder mye salt.
  5. Kutt ut sukker og sukkerholdige matvarer, samt annet snop/snacks.

Se flere tips på: helsedirektoratet

Når man er ung, bør man som jeg skrev innledningsvis, ikke slanke seg uten kyndig veiledning fra voksne. Det er fint å ta dette opp med helsesøster eller fastlegen din.

Helsesøster har høyde- og vektkurven din som du har fulgt siden du var født. Da kan du få informasjon om hva som er normalt og eventuelt trygge råd om hva du kan gjøre om du trenger å gå opp eller ned i vekt, uten at det går utover din helse. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Lurer du på hva det er vanlig å veie?

Vekt

For tykk, for tynn eller rett og slett passe - hva er normalt? Det kan være vanskelig å vite. Dersom du ønsker en vurdering av vekta di anbefaler vi at du snakker med fagpersonell som lege, helsesykepleier eller ernæringsfysiolog.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (foto: Tine Poppe)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Tykk & tynn
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om tykk & tynn