Hopp til hovedinnholdet

Er tampong syken noe jeg kan ha fått og er den farlig?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er til utredning for endometriose og dette gjør meg utrolig sliten. Legene har fått meg til å gå på p-piller som gjør at jeg nå har mensen/blødninger hele tida. Jeg glemmer ganske ofte å ta ut tampongen, kan noenganger gå 10-12 timer... Det eneste jeg merker er litt kløe og svie der nede og littegrann vond lukt, men har ikke merka den vonde lukta mye de siste dagene. Kan det være soppinfeksjon? Kan soppinfeksjon gå over av seg selv? Er tampongsyken noe jeg kan ha fått og er den farlig?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er mange som opplever hyppige blødninger de første 2-3 månedene etter oppstart av p-piller. Etter dette vil det gjerne roe seg ned og blødningene vil da kun komme i den pillefri/sukkerpille uka.

Jeg vil absolutt anbefale deg å bytte tampong oftere enn hver 10-12 time. Mest pga lukt og ubehag fra skjeden. Ved en soppinfeksjon vil det ved siden av sterk kløe også være en tykk og klumpete utflod. Så svien/kløen du beskriver tror jeg kun er en form for irritasjon. Kanskje du kan sette på en alarm på mobilen din el for å huske å bytte tampong? 

Tampong syken eller Toksisk sjokksyndrom er veldig sjelden å få, men en veldig alvorlig tilstand. Det skyldes en bakterie, og settes ofte i forbindelse med tampong bruk. Symptomene er høy feber( over 39 ¨C), svimmelhet oppkast, diaré, muskelverk, utslett over hele kroppen, sår hals og hodepine. Så slik du beskriver dine symptomer, har du ikke tampong syken.


Vennlig hilsen jordmor, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

”Jenteplager” – små og større plager fra skjeden og i underlivet

Jente har smerter (colourbox.com)

Du ser plutselig noen nupper mellom kjønnsleppene som du ikke har lagt merke til før. Det klør eller kanskje skjedeåpningen litt sår? Mye av det som kan føre til bekymring, er helt vanlige små plager som går over av seg selv. Eller endringer som skjer fordi det er slik det skal være!

Les mer

Vanlige bivirkninger av p-piller og annen hormonell prevensjon

Trøtt jente i senga (colourbox.com)

Alle medikamenter som du tar har en virkning, men også potensielle bivirkninger. Så også de ulike hormonelle prevensjonsmetodene som finnes. Her finner du en oversikt over hvilke bivirkninger de ulike midlene KAN gi.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse