Hopp til hovedinnholdet

Hvordan blir jeg veldig trent?

Jente 13 år
 

Spørsmål

heihei. jeg har lenge slitet med spiseforstyrellser, og det har vært utrolig vanskelig. jeg skal snakke med helsesøster på tirsdag for 1 gang og jg gruermeg, men det er ikke spørsmålet mitt. jeg lurer på hvordan jeg kan få flat mage, men samtidig at litt av magemusklene mine synes. akkurat nå bryr jeg meg ikke så veldig om å være "Tynn" men å være sterk. jeg har lyst til å få en god del muskler i bein og armer. jeg trener 2-4 ganger i uka + mange turer og kanskje håndball kamper i helgene. jeg teller selvsagt kalorier fordi, sånn er det bare:( men jeg har lyst til å kose meg i blant, hvertfall nå som julen etterhvert kommer. men jeg vil gjøre det uten at jeg får skyldfølelse eller blir oppblåst. det føles ut som magen min står rett ut, og det jeg sliter med er ganske vanskelig. jeg har bare lyst til å bli veldig trent, (helene olavsen, er et ganske godt eksempel, eller Jørgine Massa Vasstrand) tusen takk på forhånd, og plis svar før tirsdag:) hilsen ei jente som sliter

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så leit å høre at du har strevd sånn med spiseforstyrrelser. Det skjønner jeg at har vært vanskelig, for det er en forferdelig sykdom. Det høres ut som om spiseforstyrrelsen fortsatt styrer tankene dine litt, siden du har slike strenge krav til hvordan du vil se ut. Det er veldig mange ungdommer som forteller om akkurat slike tanker, og som ikke klarer å bli fornøyd med seg selv.

Du trener veldig mye og det betyr at du må spise mye mat. Du skal også kunne kose deg innimellom, uten å ha dårlig samvittighet for det. Det har ingen betydning for kroppen, eller vekten, om man koser seg litt innimellom med hamburgere, chips eller godterier, så lenge det ikke blir hverdagslig. 

At magen står ut når man har spist er helt vanlig. Det skal den gjøre. Om man skal forsøke å trene for å bygge muskler, må man i hvert fall sørge for å spise nok. Om man ikke spiser nok, vil ikke kroppen ha nok energi til å bygge disse musklene. Den begynner i stedet å hente energi ved å bryte ned egne energilagre og egne muskler, slik at det vil ha motsatt effekt. 

Jeg tror det kan være lurt å ta opp disse temaene når du skal snakke med helsesøster. Det kan være lurt å snakke litt om det, fordi når man går og tenker negative tanker for seg selv, vokser bare disse tankene og blir enda mer negative og fjernere fra virkeligheten. Når man snakker med noen om dem, kan man få litt hjelp til å se mer realistisk på det. 

Jeg legger ved noen artikler du også kan se på.

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Film om selvbilde og selvfølelse

Video om selvbilde

Psykolog og ekspert på selvbilde og kroppsfokus Ingela Lundin Kvalem snakker om selvbilde, kropp og selvfølelse. Se filmen

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer

Forbilder - hvordan påvirker de?

Jenter ser på mobilen (colourbox.com)

Ungdom er omringet av kjendiser med "perfekt" utseende og bloggere med "perfekte" liv. Ved å vise bilder av idealmennesker gir media og sosiale medier oss et bilde av hvordan man "burde være", hva som er inn og hva som er ut. Hvordan påvirkes vi?

Av ungdomsredaksjonen

Les mer

Kroppspress på nett

Jente med mobil (Colourbox)

Det er viktig å huske at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser