Hopp til hovedinnholdet

Jeg vurderer å kaste opp, er opptatt av kosthold - er jeg spiseforstyrret?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Jeg er en jente på 15 år som trener turn 7 timer i uka og spiser en del. Før følte jeg meg feit men har aldri vært feit. Jeg har begynt å jobbe mer og mer med kroppen min. Har i det siste vært veldig opptatt av riktig kosthold. Er ganske godt trent og begynner å bli fornøyd med kroppen min, men. Hver gang jeg spiser noe usunt eller mye mat får jeg skikkelig dårlig samvittighet. Har aldri kastet opp men har vurdert det fler ganger. Det jeg lurer på er om dette er en spiseforstyrrelse?

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Når du trener 7 timer i uken trenger kroppen din mye mat og det er derfor ekstremt viktig å spise mye. Ungdommer i vekst trenger mye mat, ungdommer som i tillegg trener trenger enda mere mat. På nettsidene til Sunnidrett.no finner du mye og god informasjon om å spise smart når du trener mye.

Du beskriver at du er veldig streng med deg selv når det gjelder å kose seg med mat. Mange ungdommer strever med tanker om mat og er misfornøyde med egen kropp. Ungdomstiden er en tid hvor kroppen forandrer seg mye og man sammenligner seg lett med andre. Jeg legger ved en artikkel om hvordan instagram og snapchat kan bidra til at man føler seg mindre fornøyd med egen kropp. Hvordan man snakker til seg selv om egen kropp har også innvirkning på hvordan man tenker om seg selv. 

Det er vanskelig for meg å si om du har en spiseforstyrrelse eller ikke da jeg ikke har truffet deg. Likevel blir jeg bekymret for deg da du beskriver mange spiseforstyrrede tanker som dårlig samvittighet når du spiser og du har tanker om å kaste opp. Jeg anbefaler deg å snakke med en voksen om hvordan du har det. Kanskje kan foreldrene dine eller helsesøster være gode støttespillere for deg fremover. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese. Om du synes det er vanskelig å snakke med en voksen om hvordan du har det kan du vise frem spørsmålet og svaret her på ung.no. 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. I denne artikkelen finner du noen svar som er til hjelp.

Les mer

Tips for bedre selvfølelse og passe god selvtillit?

Gutt med armene i kors (colourbox.com)

Selvtillit er tro på det vi gjør og det vi får til. Selvfølelse er verdien man ser i seg selv, det å kjenne at man er glad i seg selv. Selvfølelse er også å stole på sine egne følelser og tåle å ta feil.

Her er noen enkle tips til hvordan du kan få bedre selvfølelse og passe god selvtillit.

Les mer

Øvelser for å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer

Kroppspress på nett

Jente med mobil (Colourbox)

Det er viktig å huske at du påvirkes av sosiale medier. Hvis du opplever kropps- og utseendepress, kan det være fordi influensere og andre bidrar til å fremme bestemte kroppsidealer.

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser