Hopp til hovedinnholdet

Jeg sliter med døgnrytmen min...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg sliter med døgnrytmen min. Jeg sover 1-3 timer på natten og på dagen sover jeg 6 timer. Jeg vet ikke va jeg skal gjøre for å få meg en normal døgnrytme. Vis jeg døgner sovner jeg på dagen og da e det likens igjen. Har slitt med å sove helt siden jeg va liten. Vet ikke om jeg kan få sånn der sovepiller siden det er bare døgnrytmen min som er dårlig. Sovner klokken 05:00 på morgen (må stå opp 08:00) og når jeg kommer hjem sånn ca 15:00 sover jeg i 6 timer. Hva kan jeg gjøre?

Besvart 18.11.2018 09:40
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Jeg forstår at det er frustrerende for deg å sove hele ettermiddagen og ikke sove om natten. Du har helt klart en forstyrret døgnrytme.

I første omgang vil jeg råde deg til å tvinge deg til å holde deg våken når du kommer hjem fra skolen og ikke legge deg for å sove før kl 22. Om du gjør dette hver dag, vil det bli en rutine og søvnrytmen er normalisert. 

Om du har gjort dette i noen uker og du ikke merker bedring, vil jeg råde deg til å kontakte fastlegen din. Du skriver at du har slitt med søvn hele livet, så kanskje du burde få en utredning av søvnproblemene dine? Fastlegen kan henvise deg til nærmeste sykehus som har denne type utredning. 

Du spør om sovepiller. I utgangspunktet tenker jeg at det ikke er noe lurt. Forsøk først å holde deg våken etter skolen og legg deg kl 22. Om det ikke hjelper kan du ta opp spørsmålet om sovemedisin med fastlegen din. Behandling ved døgnrytmeforstyrrelser er i hovedsak lysbehandling og/eller behandling med melatonin, i tillegg til god søvnhygiene. 

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesøster, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Søvn er viktig!

Trøtt jente (colourbox.com)

Mye trøtt og sliten? Irritabel og ukonsentrert også kanskje? Du er ikke alene om det. Som regel skyldes det rett og slett for lite søvn. Husk å skru av alle skjermer en time før du legger deg.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Råd til deg som sover dårlig

Jente våkner (colourbox.com)

Sliter du med å få sove godt, sovne når du legger deg eller med å komme deg opp om morgenen? Slik henger det sammen, og dette kan du gjøre.

Les mer

Har du problemer med søvn?

Vi har tipsene for å få de timene på øyet du trenger.

Gå til vote


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse