Hopp til hovedinnholdet

Brytes musklene ned hvis jeg ikke får i meg nok protein?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Er en jente på 14 år blir femten om en måned. Har trent i cirka 2 måneder på treningssenter. Trener 4 ganger i uken. Da trener jeg både armer og ben men mest ben. Veier 53 kilo og er 168 cm. Jeg ønsker å få mer muskler i hele kroppen og bli generelt slankere, lurer på hvor mye protein jeg burde få i meg hver dag. Å hva som skjer hvis jeg ikke får i meg nok, brytes musklene ned da? Takk for svar på forhånd.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så fint at du er så aktiv med trening! I den alderen du er nå, bygger ikke kroppen muskler på samme måte som den kan gjøre når du blir eldre. Kroppen din er under utvikling, og som en del av puberteten, får jenter som regel litt mer kroppsfett. Hofter, lår, bryster og rumpe blir gjerne litt større. Dette er helt naturlig, og å prøve å bli tynnere eller ha fokus på å slanke seg er ikke anbefalt i ungdomstiden, særlig ikke når man er normalvektig (som du er).

Du vil nok merke at kroppen din endrer seg mye de neste årene, og det kan godt hende at du etterhvert vil få mer muskler. Men man kan altså ikke "forme" kroppen sin som man vil. 

Når det er sagt, så er det supert at du trener, og det gir mange gode helsegevinster og legger et godt grunnlag for senere. Men prøv å ikke la fokuset på utseendet være så stort, og heller kjenne at du blir sterkere og kommer i bedre form. 

Så lenge du spiser et normalt kosthold, får du i deg alle de proteinene du trenger. Og det er ikke sånn at musklene brytes ned dersom du en dag skulle få litt lite proteiner. 

Du kan lese mer om styrketrening, muskler, proteiner og mat i artiklene under.

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer

Styrketrening, vekst og pubertet

Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hvordan får jeg raskt store og tydelige muskler? Jeg trener mer enn kameratene mine. Hvorfor har de større muskler enn meg?

Les mer

Proteiner

Proteiner er nødvendige for oppbygning av nye celler - både under vekst og til vedlikehold av kroppen.

Les mer

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Styrketrening
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om styrketrening