Hopp til hovedinnholdet

Kan jeg ta abort etter uke 12?

Jente 16 år
 

Spørsmål

Hei, jeg fant ut at jeg var gravid i går. Har vært det i 11 uker, men merket ingenting. Er det fortsatt mulig for meg å ta abort? Er veldig urolig, er redd dette kommer til å ødelegge fremtiden min.

Besvart 19.11.2018 10:12
 

Svar
Hei

Så fint at du skriver til ung.no. 

Jeg skjønner godt at du er urolig nå som du har funnet ut at du er gravid. Dette må jo ha kommet som et sjokk, bruk litt tid på å la dette synke inn i deg nå. 

Du skriver ikke noe om du har snakket med noen om dette, men det vil jeg anbefale deg til. Det er vondt å være alene med dette, så jeg håper du har fått delt det med noen voksne som du føler du kan prate med. 

Selv om du snart er 12 uker gravid eller at du går ut over 12 ukers grensen så kan du ta abort. Forskjellen er at er du under 12 uker så er det selvbestemt, det vil si at du bestemmer selv om du vil ta abort eller ikke. Er du over 12 uker så er det en lege på sykehuset og en sykepleier som vil ha en samtale med deg om dette. Det kalles en nemd, og da er det legen der som i samråd med deg bestemmer at det kan bli en abort. Her kan du fortelle hva som gjør at du vil ta abort og det vil helt sikkert tas til etterretning. Dere avtaler så når aborten vil finne sted. 

Tiden etter aborten kan også for mange være tung. Det er ikke det samme som om at valget var feil, men men har lov å være lei seg over at man har kommet i en situasjon som ble vanskelig. Derfor er det også fint om du har noen du kan prate med i ettertid. 

Amathea har mange års erfaring med å snakke med jenter og gutter som kommer i en vanskelig situasjon ved uplanlagt graviditet. Vi følger deg gjerne i prosessen du er i både før og etter aborten. Det er gratis og vi har taushetsplikt. Det samme har helsesøster på skolen. 

Håper svaret var til hjelp for deg. 

 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Abort

Trist jente (colourbox.com)

I Norge har kvinner rett til å bestemme selv om de vil ta abort. Dette gjelder til og med 12. svangerskapsuke.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Gravid og usikker? -Få gratis veiledning hos Amathea

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det i hele landet på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Adopsjon
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om adopsjon