Hopp til hovedinnholdet

Jeg liker ikke rumpen min. Hvordan kan jeg trene for å bli fornøyd?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei. Er en jente på snart 15 år, veier 53 kilo og er 168 cm høy. I snart to måneder har jeg trent 4 ganger i uken på treningsstudio. Trener både armer og ben. Er utrolig trist for tiden med tanke på kroppen min synes jeg har en lang og firkantet rumpe selv om jeg er normalvektig. Sliter veldig når jeg leter etter bukser og må alltid skjule midjen min. Kan hverken bruke tights eller dongeribukser. Grunnen til det er at jeg har veldig høye hofteben noe som jeg synes ser ganske feminint ut og som om jeg er i dårlig form. Tenker på dette hver dag og har veldig dårlig selvtillit pga dette. Lurer på om det er mulig å trene styrke for at jeg skal bli fornøyd med rumpen min og hvilke styrkeøvelser kan jeg gjøre da?pliss Trenger hjelp!!!

Besvart 23.11.2018 19:03
 

Svar
Hei

Takk for spørsmålet ditt. Så synd å høre at du er så lite fornøyd med rumpen din, og at dette er noe du tenker så mye på. 

Kroppsformen, og formen på rumpen er forskjellig fra person til person. Den er i stor grad  bestemt av gener, og vi ligner gjerne en del på foreldre eller andre familiemedlemmer. Genene våre bestemmer formen på skjelettet og har også mye å si for formen på musklene, selv om de også til en viss grad er trenbare. 

I den alderen du er nå, utvikler kroppen seg mye, og som en del av puberteten får jenter som regel litt større rumpe og bredere hofter. Så antakeligvis vil du oppleve at rumpen din endrer seg litt de neste årene. Høye hoftebein har ingenting å gjøre med dårlig form, det har med formen på skjelettet å gjøre. 

Det er flott at du trener, og det har mange gode helseeffekter i tillegg til at det kan påvirke kroppsformen. Du skriver ikke noe om hvilke øvelser du trener, men eksempler på øvelser som trener rumpemusklene er:

- Knebøy

- Utfall

- Seteløft

- Ettbens knebøy med stol

Disse, og flere øvelser finner du i dette programmet:

Styrketrening du kan gjøre hjemme.

Når det er sagt, så kan man ikke "forme" rumpen eller kroppen sin som man vil. Og i den alderen du er nå, vokser heller ikke musklene like mye som følge av trening som de kan gjøre senere. Du vil nok kunne se litt effekt etter noen uker, men du kan altså ikke forvente at rumpen skal endre seg veldig mye. 

Det er utrolig viktig å kunne sette pris på seg selv som man er. Og jeg er sikker på at du kan begynne å like rumpen din bedre hvis du jobber med tankene dine rundt den. Jeg anbefaler deg å ta kontakt med helsesøster for å prate litt om dette og få noen tips. Så legger jeg også ved noen artikler som kan være nyttige for deg å lese. 

Jeg håper du kan bli litt mer stolt av kroppen din, for det har du all grunn til å være!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Positivt selvbilde og kroppsbilde er #goals

Bildet er lånt fra www.colorbox.com

Om målet ditt er et positivt syn på deg selv og din kropp, kan Instagram og Snapchat være forstyrrende.

Les mer

Styrketrening, vekst og pubertet

Rom med vekter for å trene styrke (colourbox.dk)

Kan jeg stoppe å vokse hvis jeg trener med tunge vekter? Hvordan får jeg raskt store og tydelige muskler? Jeg trener mer enn kameratene mine. Hvorfor har de større muskler enn meg?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse