Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel bør man være før man får barn?

Jente 18 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg og kjæresten på 19 har lyst på barn, men vi begge er enige om at det er for tidlig. Han er snart ferdig utdannet, jeg har 4 år igjen, evt 5 hvis jeg tar friår. Vet bolig, økonomi og modenhet spiller en stor rolle, men hvordan kan jeg i mellomtiden få bort suget om å få barn nå? Bare vi ser en unge i byen får begge lyst på barn så og si haha. Vi er veldig glade i hverandre og jeg ser en fremtid med han. Men ja, hva skjer med skolegang om jeg får unge nå? Blir alt satt på vent? Hva med hos bf? Begge søsknene mine fikk barn da de var 18/19, men tror mamma hadde blitt stressa

Besvart 21.11.2018 08:55
 

Svar
Hei

Så fint at du skiver til ung.no.

Det er nok bare du og kjæresten din som kan bestemme når dere skal velge å bli foreldre. De fleste velger å ha litt tilng på plass i livet før man tar på seg ansvaret, mens andre kaster seg ut i foreldreskapet uten å ha så mange ting på plass.

Det er jo fint at dere synes babyer er fine og søte og at dedre kjenner at dere vil ha barn. Tenker at dere ikke skal hinde det ved å tenke negative tanker, men ha det som en fin ting som dere kan glede dere til når dere er klare for det.

Når det gjelder skole så er det mest vanlig at man tar permisjon i et år. Da kan man få støtte fra NAV, enten et engangsbeløp (hvis du ikke har jobbet i tillegg til skolen) eller foreldrepenger som regnes ut etter hva du har tjent. Du kan også få støtte fra Statens lånekasse.

Du skriver at din mor vil bli stresset. Du bør nok da snakke med henne hvis det er slik at du fortsatt bor hjemme. Det er ingen selvfølge at man kan fortsette med det etter at man har fått barn. Det er også slik at hvor moden man er for å bli foreldre er det ingen oppskrift på. Mange er veldig sosiale og vil ut og oppleve det, mens andre igjen er mer stille og rolige av seg. Noen liker og ta ansvar tidlig og har mange planer, mens andre tar dagen som den kommer. Kjærester kan også være veldig forskjellige og det er da at man får en konflikt når en graviditet skjer. Da føler mange at de er ikke klare og ikke modne nok, eller de føler at de må først få på plass utdannelse og jobb. Dette blir da i kontrast til hva de tenkte og følte før de ble gravide.

Igjen så er det ikke lett å si hva som vil bli best for deg/dere. Uansett hva dere velger så lykke til.

 

 

 

Vennlig hilsen 

Amathea- Gravid og usikker?

Noen å snakke med

i samarbeid med Ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gravid - hva med skolen?

Gravid jente (www.colourbox.com)

Er du gravid og går på skole? Det er mye som må ordnes. Skal du søke permisjon? Legger skolen til rette? Her får du oversikt over hva som må ordnes og hvordan du kan gå fram.

Les mer

Gravid og usikker? -Få gratis veiledning hos Amathea

Dame og mann holder hender (bildet er fra www.colorbox.com).

Det kan være vanskelig å vite hva du skal gjøre om du oppdager at du er gravid. Da kan det være godt å ha noen å snakke med. Amathea gir tilbud til alle som trenger det i hele landet på telefon, chat eller mail.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Graviditet
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om graviditet