Hopp til hovedinnholdet

Er cannabis mindre skadelig enn vanlig røyk?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei jeg er 13 og har lyst til å starte å røyke hasj/marihuana fordi mange har sagt at det er mindre skadelig enn vanlig røyk, er dette sant og i så fall hvor mye mindre/mer

Besvart 23.11.2018 17:30
 

Svar
Hei

Dette spørsmålet er det ikke mulig å gi et fasitsvar på. Det er avhengig av flere ting, først og fremst kommer det an på omfanget av bruken. Hvis man røyker sigaretter fast, er det vanlig å gjøre det mange ganger om dagen. La si en person røyker 15 sigaretter daglig. Dersom en cannabisbruker røyker 15 ganger daglig (det er ekstremt, og ikke vanlig blant brukere) vil vi si at  hasj er farligere enn røyk på alle måter: både fysisk og mentalt.

Men, det er ikke vanlig å bruke hasj like ofte som sigaretter. Røyker du 15 sigaretter daglig, og f.eks. røyker hasj i helgene, blir det en litt annen sak. I et slikt tilfelle er nok sigaretter mer fysisk skadelige enn hasj. Samtidig kommer det også an på hvorvidt man blander cannabis og tobakk. Kombinasjonsbruken synes å være mer skadelig, ettersom man kan få både tobakk- og cannabisrelaterte skader. 

I tillegg til fysiske helseskader, kommer det mentale. Tobakk har få, om noen, direkte negative innvirkninger på det mentale. Cannabis derimot, kan ha det. For noen - de som er disponert for psykiske skader/lidelser - kan bruk av cannabis få temmelig store negative konsekvenser. Slike konsekvenser blir verre jo mer omfattende bruken er.

En engelsk forskergruppe har gjort forsøk på å vurdere hvordan cannabis kommer ut når det gjelder relativ risiko, sammenlignet med andre rusmidler. Man har spesielt vurdert avhengighetsfaren og faren for fysiske/helsemessige skader. Man ser da at cannabis befinner seg i et nedre midtskikt når det gjelder avhengighetsfare.

Det er naturligvis veldig vanskelig å gjøre denne typen vurderinger, men vi ser i alle fall at når man gjør det, så kommer ikke cannabis best ut av alle, selv om den kommer bedre ut på eksempelvis avhengighetsfare enn alkohol. Vi ser også at cannabis blir vurdert for å være litt mindre fysisk skadelig enn tobakk, men vi vet jo alle nå at tobakk faktisk er ganske skadelig. Her kan du lese mer om undersøkelsen.

Det er farligere å bruke cannabis når man er yngre. Hjernen er i utvikling fram til omtrent 25-årsalderen. Mange endringer i hjernens struktur og funksjon skjer i tenårene, og cannabis ser ut til å kunne forstyrre disse utviklingsprosessene. Her kan du lese om hvorfor det er verre for unge mennesker å bruke cannabis enn det er for voksne.

Hilsen RUStelefonen 915 08588
www.rustelefonen.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Cannabis – hva er hasj og marihuana?

Cannabis (bildet er hentet fra www.colourbox.com).

Cannabis er det mest brukte illegale stoffet i Norge. Cannabis er samlebetegnelse på hasj, marihuana og cannabisolje. Les om hva som er forskjellen, og om stoffene THC og CBD som finnes i cannabis.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Rusmidler
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om rusmidler