Hopp til hovedinnholdet

Jeg har veldig lite energi hele tiden, blir trøtt av og spise!

Jente 16 år
 

Spørsmål

Har veldig lite energi hele tiden. Sover 8-11 timer hver dag og har både prøvd å spise ekstremt mye og helt moderat men veldig energifullte måltider. Etter at jeg har spist føler jeg alltid at jeg holder på å sovne og blir helt daff. Det eneste jeg ikke sovner av eller som ikke tapper meg før energi er av en eller annen grunn sukker og godteri

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei!

Takk for ditt spørsmål til ung.no!

Jeg skjønner at det er slitsomt å ha det på denne måten. Det er flott at du spiser nok mat, og at du passer på å få nok søvn. Da har du mye på plass for å holde energinivået oppe.

Det er ikke uvanlig å ha litt mindre energi i perioder. Men hvis det varer over lengre tid, så kan det være greit å prøve å finne ut hva det skyldes.

Driver du med noen form for fysisk aktivitet? Mange opplever at trening gir energi. Hvis du er motivert for å komme i gang med treningen, ta en titt på denne artikkelen!

Mangel på enkelte vitaminer og mineraler kan gi energiløshet og tretthet. For eksempel kan mangel på jern, vitamin B12 og vitamin D gi slike symptomer. Det er uvanlig å ha mangel, så mest sannsynlig er ikke det årsaken hos deg, men det kan være greit å undersøke dette hos legen, spesielt siden du ikke kommer på noen andre årsaker til at du opplever dette.

Godteri gir raskt og kortvarig energi. Alt sukkeret gjør at man får en liten rus av energi, men det varer ikke lenge. For å få langvarig energi trenger man grove karbohydrater, slik som frukt, grønnsaker, havregryn og grovbrød. Har du mye av dette i kostholdet ditt?

Pass på at du spiser hver 3.-4. time for å holde energinivået oppe gjennom hele dagen. Går man lenge uten mat, så blir man slapp og trøtt. Det er ikke uvanlig å bli trøtt etter et måltid, spesielt om det er et stort måltid. Når man nettopp har spist så prioriterer kroppen å sende blod til magesekk og tarmer, for å bearbeide maten, og det går litt mindre blod til hjernen. Dermed blir man litt søvnig. Men det skal ikke være så ille at man må legge seg og sove.

Hvis det ikke bedrer seg med fysisk aktivitet, regelmessige måltider og mindre sukker, så kan det være greit å ta en prat med fastlegen. 

Vennlig hilsen

klinisk ernæringsfysiolog, for ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Tips til å spise riktig

Venner som spiser sammen (colourbox.com)

Med forskjellige råd i media kan det være vanskelig å vite hva man skal spise for å være sunn. Se her hva Helsedirektoratet anbefaler.

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse