Hopp til hovedinnholdet

Hvor mye må man kaste opp før tennene blir ødelagt?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei, i det siste har jeg begynt å kaste opp mat. Ikke alt jeg spiser, men bare noe av det. Altså når jeg spiser uten å være sulten, eller småspiser. Uansett. Det jeg lurer på er hvor lang tid, eller hvor mange ganger man kaster opp før tennene blir ødelagde? Har nemlig hørt at tennene kan bli det...

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Det er vanskelig å si hvor mye man må kaste opp før tennene blir ødelagt da det vil være veldig individuelt. Det som er sikkert er at magesyren etser på tennene fra første stund når du kaster opp. Tennene vil bli gradvis etseskadet for hver gang du kaster opp.

Jeg anbefaler deg på det sterkeste å slutte å kaste opp. Oppkast har ikke så stor effekt på vekten og skadevirkningene vil være veldig høye. Ikke bare skader du tennene dine, men også huden og håret vil bli tørt og livløst. Saltbalansen i kroppen vil bli i ubalanse og dette vil gå utover hjerteslagene dine.

Om du ikke snakker med noen om hvordan du har det så anbefaler jeg deg å snakke med foreldrene dine eller helsesøster. Du bør få støtte og hjelp til å unngå å kaste opp. 

Jeg legger ved noen artikler du kan lese.

 

 

Vennlig hilsen familieterapeut/sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. I denne artikkelen finner du noen svar som er til hjelp.

Les mer

Øvelser for å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser