Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer hvis man ikke spiser på 3-7 dager?

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hva skjer vis man ikke spiser 3-7 dager altså med kroppen ogsånt og vis man skal til legen kan den se eller fine ut at man ikke har spist på lenge

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Hvis man ikke spiser på mange dager, blir man veldig slapp og trøtt. 
De som av ulike grunner må faste/ikke kan spise noe (pga sykdom eller operasjon f eks) må passe på å drikke drikker som har næring i seg (ikke lettbrus og vann). For uten at man spiser noe som helst, og uten at man får i seg noe næring, overlever ikke kroppen. 

Hvis man får i seg noe næring ved hjelp av drikke, kan kroppen overleve. Men det er ikke sunt! Man blir sliten og ukonsentrert av det. Fordøyelsen vil bli dårligere. Og man kan besvime og falle i koma av det. Og blir det for lite mat over for mange dager, dør man til slutt. Så du bør ikke slutte å spise!

Hvis man «kun» spiser svært lite noen dager, vil nok legen ikke merke dette spesielt. Legen kan kanskje se at en ser uopplagt og dehydrert ut. Og tar man blodprøver kan man oppdage noen «spor» etter dette. 

Dette var det rent medisinske. Men jeg er bekymret for om dette gjelder deg, og for at du ikke spiser på flere dager? Kan det være at du har et vanskelig forhold til mat og kropp? Dette er ting som ikke er godt å gå med alene. Det er bedre å snakke med noen om det, og få hjelp. For det fins god hjelp å få, og mange som sliter med dette, blir bedre!

Så jeg håper at du i stedet for å skjule det, kan snakke med legen din om dette. Du kan også snakke med helsesøster om det, de på helsestasjon for ungdom. Og du kan kontakte noen i lenken nedenfor. 

Jeg ønsker deg alt godt!

Vennlig hilsen legen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Øvelser for å bli frisk av spiseforstyrrelse

Jente som veier seg selv (www.colourbox.com)

Øvelsene kan hjelpe deg med motivasjon til å ta imot hjelp for spiseforstyrrelsen. Det er viktig med hjelp for å bli bra. For å bli frisk av en spiseforstyrrelse, er regelmessige måltider helt avgjørende.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Helsestasjon for ungdom

Gutt hos legen (colourbox.com)

Helsestasjon for ungdom er et GRATIS tilbud til ungdom. Der kan du få veiledning om prevensjon og seksuell helse. Du kan også kan få hjelp innenfor psykisk helse og svar på andre helsespørsmål.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser