Hopp til hovedinnholdet

Hva må jeg gjøre for å satse på fotball?

Jente 15 år
 

Spørsmål

hei, eg er ei jente på 14år. eg har lyst å satse på fotball, men eg er usikker på kva eg må gjera innen trening, kosthold, skule, venner for å bli best. kan dåke komma me noken tips evt. vekeplan for meg.

Dette spørsmålet og svaret er mer enn ett år gammelt. Endringer i lovverk og regelverk kan ha skjedd etter den tid.
 

Svar
Hei

Så spennende at du vil satse på fotball! Det er nok ingen fasit på akkurat hva du må gjøre, for hva som er best er forskjellig fra person til person. Jeg har heller ikke anledning til å sette opp en ukeplan for deg, men jeg kan gi deg noen generelle råd.

Det aller viktigste er at du har det gøy med fotball, og spiller på et lag du trives på og utvikler deg. Det er lurt å trene egentrening ved siden av, enten alene eller sammen med noen. Hvor mye egentrening du skal trene og hva, kommer litt an på hvor mange treninger du har med laget ditt, og hvor mye tid og energi du har.

Du behøver ikke holde på så lenge hver gang. Å trene 10-20 minutter egentrening før eller etter treningene med laget ditt kan for eksempel være fint. Da kan du trene på alt fra pasninger og skudd til finter og medtak/mottak. Kanskje får du med deg en eller flere på laget? Snakk gjerne med treneren din om hva du bør øve på.

Hva du skal gjøre med skole og venner er litt opp til deg, men det er lurt å ikke la fotballen gå for mye utover skolearbeidet. Det er tross alt veldig viktig det og. Venner er også en viktig del av livet, og det å hvile og gjøre andre ting enn trening er nødvendig for at kroppen skal kunne ta seg inn igjen etter treningen, og bli klar til neste økt.  Men du må selv kjenne etter hva du har overskudd til. Prøv deg litt frem og finn ut hva som passer for deg.

Det er flott at du vil satse, men ikke glem å være ungdom samtidig.

Når det gjelder kosthold, så tenker jeg at det viktigste er at du har et generelt sunt kosthold, og får i deg nok mat til at kroppen orker all treningen og kan gjøre seg nytte av den. Se tips til dette i artiklene under.

Lykke til!

 Hilsen fysioterapeuten, ung.no
Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Satse på en idrett

Knyter fotballskoa (colourbox.com)

Hvis man skal satse på en idrett så må man være villig til å prioritere den, og det er viktig å være forberedt på at man ikke kan være med på alt som skjer ellers. Man må ha motivasjon og vilje til å legge inn den ekstra treningsinnsatsen.

Les mer

Proffdrømmen

Mange drømmer om å bli fotballproff

Tusenvis drømmer om å bli fotballproff, noen klarer det. Hva er deres hemmelighet til suksess? Når alt kommer til alt er det hardt arbeid eller talent som er avgjørende? Vår ungdomsjournalist, Erik, har skrevet om hva som er viktig for en som ønsker å bli profesjonell fotballspiller.

av Erik, ungdomsjournalist

Les mer

Tips til et sunt, balansert og variert kosthold

Tallerken (colourbox.com)

Vet du hvorfor det er lurt å spise sunt og variert? Syns du det er vanskelig å vite hvordan du får det til? Her er noen gode tips.

Les mer

Hvor mye trening er nok - og for mye?

Mann som løper(colourbox.com)

Hvor mye trening som er akkurat passe finnes det ikke noen fasit på. Men i denne artikkelen får du tips til hvordan du kan finne ut hva som er passe mengde for deg.

Les mer

Dette bør du spise før og etter trening

Lønner det seg å spise før du trener, og hva skal du i så fall spise? Hvor viktig er det egentlig med drikke under treningen? Få gode tips til hva du bør spise og drikke før, under og etter trening her!

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Idrett
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om idrett