Hopp til hovedinnholdet

Hva skjer med kroppen ved hyppige episoder med oppkast?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hva skjer med kroppen ved hyppige episoder med oppkast? Har hørt at man tar blodprøve når man er hos legen. Hva finner man ut i en blodprøve ved oppkast? Jeg er en jente på 154cm og veier 41kg ca. Jeg har kasta opp 90 ganger siden uke 42. Jeg får vondt i halsen etter jeg har kasta opp. Og jeg spiser minimalt. Men jeg vil egt ha stor rumpe og abs på magen (har litt abs nå). Da vet jeg at jeg må trene og spise mye. Men det går liksom ikke. Fikk mensen for første gang i starten av september og har har hatt det en gang etter det. Og nå er det 8 uker siden jeg hadde det sist

Besvart 21.12.2018 17:48
 

Svar
Hei

Ved hyppige episoder med oppkast kan kroppen tape for mye væske og man kan bli dehydrert, samt man kan tape viktige elektrolytter. Ved langvarig periode med oppkast kan man ta blodprøver for å sjekke nivåene av blant annet elektrolytter. 

Du skriver ikke noe om årsaken til at du kaster opp så mye - om det er noe som bare skjer eller om det er noe du selv fremprovoserer. Det kan være flere årsaker til at man er kvalm og kaster opp, for eksempel infeksjoner, graviditet, bivirkninger av medisiner eller mer alvorlige tilstander i mage/tarmsystemet. Les gjerne NHI's artikkel om kvalme/brekninger her.
Hvis man mistenker underliggende sykdom som årsak til oppkast vil legen også ta andre prøver som en del av utredningen. 

Uansett om oppkastet er noe du selv fremprovosert eller ikke anbefaler jeg deg å kontakte din fastlege for en undersøkelse. Det kan også være lurt å snakke med helsesøster på skolen din eller en annen voksenperson du stoler på hvis du har vanskelige tanker eller trenger råd rundt dette. Les gjerne vedlagte artikkel om hva som skjer med kroppen hvis man spiser for lite. 

Vennlig hilsen legen

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Fastlege

Venteværelse hos fastelegen (foto: ung.no)

Fastlegeordningen gir alle innbyggere i Norge rett til å ha en allmennpraktiserende lege som sin faste lege. Frem til du er 16 år skal besøk hos fastlegen være gratis og etter at du er 16 år kan du selv bytte fastlege.

Les mer

Hvilke helsespørsmål kan ung.no svare på?

Gutt har smerter (www.colourbox.com)

Du kan finne svar på det du lurer på om kropp, helse og seksualitet på ung.no i tillegg til at du kan finne informasjon og få svar på mye annet du lurer på. Men ung.no erstatter ikke lege, helsesykepleier eller krisehjelp.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse