Hopp til hovedinnholdet

Pappa drikker hver jul. Jeg makter ikke mer....

Jente 17 år
 

Spørsmål

Jeg har ikke livslyst lenger, tenker på selvmord hver dag nå som jeg ikke har mulighet til å skade meg selv lenger. Jeg ser ikke glede i noen ting. Depresjonen blir bare verre og verre. Foreldrene mine har sine egne problemer, og de skylder på meg siden barnevernet er innblandet i våres liv. Men egentlig så har pappa skylden siden barnevernet er blandet inn. Pga hans alkoholmisbruk. Broren min forstår meg ikke hvorfor jeg ikke vil hjem. Pga han har vært «favoritten» til mamma og pappa. Så han har ikke opplevd en mislykka barndom. Men det har jeg. Og nå kvir jeg meg veldig til jul. Pappa drikker seg full hver julaften nå.. og han tåler det ikke. Jeg klarer ikke finne fram energi til forsvarsmodus en gang. Jeg makter ikke mer..

Besvart 24.12.2018 13:05
 

Svar
Hei jente 17 år

Takk for at du skriver til oss i Ung.no og forteller til oss hvordan du har det. Jeg forstår at du har det vondt og at julen er forbundet med mange negative hendelser for deg. Det er ikke din skyld!

Det høres ut som du står midt i mellom hva som forventes av deg og hva du faktisk selv trenger. Det er ikke godt!

Hvordan ville det være for deg å si fra til broren din om  hvordan du har det? Det kan være at han kan kjenne seg igjen i det du beskriver selv om du føler at han ikke har hatt det på samme måten.

Ved å fortelle hvordan du har det og hvordan din fars alkoholmisbruk påvirker deg kan det kanskje gjøre at du føler deg mindre alene.

Mitt beste råd til deg er å oppsøke noen å snakke med. Det kan være helsesøster på skolen eller helsestasjon for ungdom etter jul. Det kan også være at du burde få en henvisning til psykolog fra fastlegen din slik at du får behandlet depresjonen din og den vonde følelsen av skyld som det høres ut som du bærer.

DU er ikke alene om å ha det vondt selv om det kan føles slik! Depresjonen er vond og den er vond å bære alene. Da kan det å snakke med noen som kan lytte til deg og dine vonde opplevelser gjøre at du får det bedre.

Nå i julen så råder jeg deg til å finne noen muligheter for deg selv til å gi deg pauser. Ta deg en gåtur, høre på musikk eller lese en bok. Dette gjør at du ikke trenger å være tilstede dersom faren din er full.

Du trenger ikke dø!

Jeg legger ved noen artikler til deg som kan være til hjelp for deg å lese.

Ønsker deg alt godt og at julen blir bedre enn forventet!

God klem til deg!

 

Vennlig hilsen Psykiatrisk Sykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Mye alkohol og rus hjemme?

Drikker alkohol (colourbox.com)

Du er ikke alene om å ha foreldre som drikker for mye eller ruser seg. Det er vanskelig i hverdagen, og kanskje ekstra vondt i ferier.

Les mer

Hvordan snakke med foreldre som ikke forstår deg

10 gode tips (ung.no)

Du har sikkert hatt følelsen av at foreldrene dine ikke forstår deg. Det kan oppleves som rart, dumt, merkelig og til og med skremmende. Vi gir deg 10 tips om hvordan du kan snakke med vanskelige foreldre.

Les mer

Film om hva du kan gjøre ved depresjon og vanskelige tanker

13 ting du må vite (nrk.no)

Livet kan være skikkelig dritt av og til, kanskje spesielt for ungdom. Newton har laga en film om dette, med 13 ting du bør vite om depresjon og vanskelige følelser.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Deprimert
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om deprimert