Hopp til hovedinnholdet

Jeg fikk mensen for første gang i går, blør utrolig mye, er det normalt?

Jente 14 år
 

Spørsmål

Jeg fikk mensen i går og jeg blør utrolig mye. Er dette normalt? Å blø så mye første gang? Kommer jeg til å blø lika mye resten av livet og eller blir det mer eller mindre? For jeg blør veldig mye og det er veldig irriterende.

Besvart 08.01.2019 14:38
 

Svar
Hei jente 14 år.

Gratulere med din første mens. Men jeg forstår at du synes det er litt uvant å ha mensblødning første gang og lurer på om alt er som det skal være.. Og jeg forstår at du synes det er veldig irriterende om du mener at du blør utrolig mye.

Det er uvant de første gangen en har mensen, og en blir veldig opptatt og fokusert på det som skjer med kroppen. Dette vil du heldigvis venne deg til og mensen vil bli en naturlig del av livet ditt.

Mensen er blod og slimhinne som livmoren kvitter seg med. Det er veldig forskjellig fra person til person hvor mye man blør under menstruasjonen, men ofte blør en mye mindre enn en tror. I gjennomsnitt pleier det å komme ut ca en halv desiliter menstruasjonsblod i løpet av hele perioden man har mens.

Du sier at du blør utrolig mye, Det er nok ikke mulig for meg å si om din blødning er unormalt stor. Men om du må bytte bind oftere enn hver annen time og bindet er blødd igjennom, er det nok over gjennomsnittet, ellers er det ikke uvanlig at en må bytte bind ca hver 3-4 time de første dagene. 

Menstruasjonsblodet er en blanding av blod, avstøtt slimhinne og annen væske. Noen jenter som blør mye, kan få litt lav blodprosent og litt lavt jernnivå i blodet. Da kan man føle seg slapp og uopplagt. Hvis dette skjer med deg, kan du få tatt en blodprøve hos legen din. Hvis resultatet av prøven viser at du har litt lavt jernnivå, bør du ta jerntilskudd i samråd med legen.

Hvor mye en blør under menstruasjonen vil endre seg i løpet av livet. Dessuten er det slik at en blør mest de første dagene, så avtar blødningen etter hvert. Det viktigste er at du skifter bind eller tamponger ofte nok og bruke bind som er beregnet for din blødning. Dette kan du snakke litt med mamma om, slik at dere kan kjøpe inn riktig størrelse av bind.

Du kan også ta en prat med helsesykepleier på skolen. Her kan du få gode råd og svar på dine spørsmål om kropp, utvikling og menstruasjon.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

 

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Mensen - sånn er det

Bind (colourbox.com)

Har du spørsmål om mensen? Lurer du på hva mensen egentlig er, hvor mye blod som kommer eller hva det betyr at den er uregelmessig, eller kanskje lurer du på noe om farge eller lukt eller hva menstruasjonssyklus betyr?

Les mer

Jenter og puberteten

Jente i undertøy (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 9 og 15 år starter det for jenter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Alt om bind, tampong og menskopp

Tampong (colourbox.com)

Lurer du på hva du skal bruke og hvordan du skal bruke det? Her finner du nyttige råd.

Les mer

Hurra for mensen!

Jente holder seg på magen (colourbox.com)

Har du noen ganger tenkt over de positive sidene ved mensen? Kanskje denne artikkelen vil gi deg et nytt syn på "tante rød".

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse