Hopp til hovedinnholdet

Er det lov å suge gutter når jeg er gutt selv, er jeg homofil?

Gutt 13 år
 

Spørsmål

Hei! Jeg og en kompis kødda med hverandre på skolen om at vi skulle suge hverandre, men vi endte opp med å suge hverandre hjemme hos besteforeldrene hans. Er det lov å suge gutter når jeg er gutt selv? Betyr det at jeg er homoseksoell? Er det ulovlig å gjøre det når jeg er 13? Jeg likte det men jeg blir drit flau bare av å tenke på det. Plis svar kjapt, jeg er så redd. Og trengs det å bruke kondom med gutter? Fordi det spruter jo også sæd når man har sex med gutter.

Besvart 13.01.2019 13:38
 

Svar
Hei gutt 13 år.

Jeg forstår at du og din kompis er nysgjerrige på egen og hverandres seksualitet. Det er ikke uvanlig at unge mennesker har sex med en venn, og det er lov å suge gutter om en er gutt selv.

Men vi er ikke født med en ferdig seksuell identitet. Vi former den sammen med dem vi omgir oss med og ved å erfare. Menge lurer på hva som er normalt . Det er det bare du som kan definere for deg.  Og i ungdomstiden er det vanlig å utforske sin seksualitet og seksuelle identitet.

Derfor er det ikke mulig å gi et klart svar om du er homofil eller hvem du forelsker deg i. Jeg synes du skal være den du er så lenge du ikke skader deg selv eller andre og holder deg innenfor det som er norsk lov. 

Og du lurer på dette med lovlighet, og da er det kanskje den seksuelle lavalder du tenker på. For det er tidlig å ha sex med en annen når en bare er 13 år. 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Det betyr at en person over 16 år kan bli straffet for å ha sex med en person under 16 år. Den seksuelle lavalderen er lovbestemt, og skal beskytte barn og unge mot overgrep fra voksne. Det er kun den voksne over 16 år som er ansvarlig og som kan straffes.

Vi har denne aldersgrensen for å beskytte personer under 16 år mot å bli utsatt for seksuelle handlinger man ikke er moden for. Det er også slik at sex kan føre til seksuelt overførbare infeksjoner, som for eksempel klamydia. Det er derfor viktig at man er moden og klar over slike konsekvenser før man har sex, slik at man kan beskytte seg mot dette ved å bruke kondom, også når gutter suger hverandre.

Loven sier at straff for seksuell omgang med noen under 16 år, kan falle bort hvis de som har sex er jevnbyrdige (like) i alder og utvikling. Det vil si at ungdommene må være nær hverandre i alder og i utvikling, både kroppslig og mentalt. Hvis man blir anmeldt for å ha sex med en person under 16 år er det domstolen som bestemmer om man er jevnbyrdige i alder og utvikling, og om man kan straffes eller ikke. Er dette tilfelle hos dere?

Det er ikke vanlig at ungdommer blir straffet for dette. For å bli straffet, må politiet få vite om det ved en anmeldelse eller på andre måter. Når to jevnaldrende har sex, og det er frivillig for begge parter, er dette vanligvis en privatsak som ingen andre har noe med. Noen ganger har foreldre anmeldt dette til politiet. Det kan også skje at en av ungdommene anmelder fordi de har følt at det ikke var frivillig.

Jeg har lagt ved en artikkel om dette, som sier noe om dette. Det er uansett viktig å ikke gå over egne grenser, og ikke presse andre til noe de ikke er klar for.  

Om du tenker mye på det du har opplevd, anbefaler jeg deg å ta en prat med noen som kan hjelpe deg. Da kan helsesykepleier på skolen være en du kan snakke med. Du kan også benytte deg av Sex og samfunns anonyme chattefunksjon.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Gutter og puberteten

Gutt i boxeren (colourbox.com)

Når starter det og hva skjer? Mange lurer. En gang mellom 11 og 15 år starter det for gutter. Men det er store forskjeller.

Les mer

Chat om seksualitet og få svar om prevensjon i chatbot

Sex og samfunn

Lurer du på noe om seksualitet, seksuell helse eller prevensjon? Da kan du få svar på chat med fagpersoner eller chatbot'en på Sex og samfunn.

Les mer

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Er du lesbisk, bifil eller homofil?

Flagg i regnbuefarger

Eller lurer på om du kanskje er det? I ungdomstida prøver man å finne ut hvem man er, hvordan man skiller seg fra andre eller hva som er spesielt med akkurat meg.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Homofil og skeiv
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om homofil og skeiv