Hopp til hovedinnholdet

Jeg er veldig deprimert over hvordan jeg ser ut, tips til å gå ned i vekt.

Jente 14 år
 

Spørsmål

Hei Jeg er en jente på 14 år jeg bare lurer på om dere har noen tips om og gå fort ned i vekt for jeg er veldig deprimert på hvordan jeg ser ut de fleste sier at jeg er tynn men jeg føler meg helt jævlig og jeg lyst til og gå fort som mulig ned i vekt før jeg begynner på skolen igjen

Besvart 19.01.2019 13:16
 

Svar
Hei jente 14 år.

Jeg forstår at du har det vanskelig og er deprimert om du tenker at du ser jævlig ut og ikke mener at du er tykk. Og det er leit at du ikke tror på det andre sier til deg, nemlig at du er tynn. Slike tanker om egen kropp, er både urettferdige og plagsomme.

Men mange unge synes dette med kropp og vekt er vanskelig i din alder. Da det er så stor forskjell på dere, er det lett å bli usikker på om en er unormal og det er lett å sammenligne seg med andre som en mener er finere og slankere.

Det er veldig stor variasjon i hva som er normalvekt for en på din alder, for det avhenger av hvor langt en er kommet i puberteten.

Det er det er viktig å vite at det er normalt å gå opp i vekt i perioden en går i fra å være barn til å bli en voksen kvinne. En skal få former og fettet fordeles på kroppen. 

Denne prosessen fra barn til voksen, skjer i forskjellig tempo hos dere, og det vil være store forskjeller på dere. Derfor er det urettferdig og feil å sammenligne seg med andre. Det viktigste er at du finner en måte å trives med egen kropp og ta vare på den slik at du holder deg frisk.

Unge på din alder skal ikke slanke seg, det kan være helseskadelig, men det er lov å tenke at en skal forsøke å få gode vaner, slik at en holder seg frisk og regulerer vekta.

Fysisk aktivitet er viktig for å holde kroppen frisk og forbrenningen oppe, vær derfor i aktivitet minst en timer daglig. Trening skal være gøy og helst ikke fordi en strever mot et mål om å endre kroppen. Da blir det fort stress i stede for hygge. 

Min anbefaling er at du spiser regelmessig 4-5 måltider pr. dag med vanlig god og næringsrik kost. Start gjerne dagen med en kraftig frokost, da vil du føle deg mer opplagt og klar for dagen.

Velg vann som tørstedrikke og begrens godteri til en dag i uke. Ikke gjør dette til noe kompliserte greier og vær mindre opptatt av tanker om kropp, vekt og  fett. Det gjør deg bare trist og lei.

Slutt å sammenligne deg med andre og gi tankene om kropp og utseende mindre tid og rom. Avled deg selv med å gjøre hyggelige ting sammen med gode venner og snakk med noen om dine tanker og følelser. Det er viktig å finne andre måter å bli fornøyd med seg selv og livet, enn å endre på kroppen. 

Vær din egen beste venn og tenk at du er mer enn god nok. Fokuser på å være en god venn med positive holdninger til deg selv og de rundt deg. Og snakk med noen om de tankene og følelsene som gjør deg deprimert og misfornøyd.

Les de artiklene jeg legger ved og ta en prat med helsesykepleier på skolen. Her kan du få gode råd om hva du kan si til deg selv når de urettferdige tankene dukker opp. I tillegg kan du få gode råd om hvordan du kan ta best vare på deg selv i denne viktige ungdomstiden.

Jeg håper dette var til hjelp for deg og ønsker deg alt godt.
Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Hva skal til for at du kjenner deg god nok?

Venner på skole  (colourbox.com)

Presset blant unge i dag er stort. Du skal være pen nok, flink nok, tøff nok, men fremdeles "normal" nok til å ikke skille deg ut. Finn ut hvorfor du er GOD NOK her!

Les mer

Vær stolt av den kroppen du har!

Jente med skateboard (Colourbox)

Tenårene er en tid der kroppen forandrer seg mye. I løpet av noen få år utvikles kroppen fra barn til voksen, og det er normalt å føle på usikkerhet og sammenligne seg med andre.

Les mer

Trening beskytter mot depresjon

Jente løper i skogen (colourbox.com)

Trener du i tenårene, minskes risikoen for depresjon senere i livet. Trening hjelper også hvis du er deprimert nå.

Les mer

Selvfølelse og kroppspress

Trist jente ser seg i speilet (colourbox.com)

Fra vi er unge blir vi utsatt for ulike skjønnhetsidealer. På grunn av dette føler mange at de ikke er bra nok, og sliter med dårlig selvfølelse. Må det være sånn?

Av Emilie, ungdomsjournalist

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Kropp og helse
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om kropp og helse