Hopp til hovedinnholdet

Jeg er tynn, men vil bli tynnere. Hva skjer om jeg begynner å kaste opp?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg er (ftm) sånn kanskje er noe av årsaken til at jeg føler meg feit. Jeg veier helt normalt og er litt tynnere enn de fleste, men jeg vil bli tynnere. Jeg er villig til å sulte meg sjøl til døden. Men så er det faren min da som tvinger meg til å spise middag og «Slutte med det tøvet». Og da lurer jeg på, hva skjer hvis jeg kaster det opp dagen etterpå på skoledassen? Får jeg bare gule tenner av det og ikke en dritt skjer med vekta mi? Hjelp..

Besvart 16.01.2019 22:19
 

Svar
Hei

Det er veldig leit å høre at du har det slik. Det høres ut som du strever veldig med kropp og spising. Sulting er veldig skummelt og gir en god del negative konsekvenser. Selv om du synes faren din er plagsom som tvinger deg til å spise middag, tenker jeg at han gjør en veldig viktig jobb ved å passe på deg og sikre at du får i deg mat. Her kan du lese mer om hva som skjer med kroppen om man spiser for lite.

Det er ikke sikkert han forstår strevet ditt, men han aksepterer heldigvis ikke at du plager deg selv. 

Du spør om det vil ha noen effekt på vekta di, om du kaster opp på skolen neste dag, eller om du vil få gule tenner. Det vil ikke ha noen innvirkning på vekta di, og du vil etterhvert få syreskader på tennene ved regelmessig oppkast. Det kan gi misfargede tenner. Det er også en del andre skadevirkninger av oppkast. 

Det er viktig at du tar kontakt med noen voksne for å få hjelp til strevet ditt. Det er ofte mye hjelp i å få snakket med noen om det som er vanskelig. Det kan være du bør involvere foreldrene dine i det som skjer med deg. Mange ungdommer får god støtte når foreldrene skjønner at de har det så vanskelig. Du kan også gå til helsesøster/helsesykepleier på skolen. Der vil du også kunne få veiledning på temaer omkring kropp, kosthold og vanskelige tanker.

Det er hjelp å få, når man har det vanskelig.

Jeg legger ved noen artikler du også kan se på.

 

Vennlig hilsen psykiatrisk sykepleier/familieterapeut

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer

Har jeg en spiseforstyrrelse?

Jente ved toalett ser på vekt (www.colourbox.com)

Grensen for når et anstrengt forhold til mat og kropp går over i en spiseforstyrrelse er glidende. Lurer du på om du er i ferd med å utvikle en spiseforstyrrelse, kan du få noen svar som er til hjelp i denne artikkelen.

Les mer

Dette skjer med kroppen din hvis du spiser for lite

TRØTT GUTT (colourbox.com)

Er det farlig å spise lite mat én dag? Hva med over en lengre periode? Hvor lite mat kan du spise før det blir farlig, og hva er det egentlig som skjer med kroppen din da?

Les mer

Skader ved spiseforstyrrelser

Trist jente på sofaen (colourbox.com)

Du kan få fysiske helseskader av slanking og underernæring. Du kan også få skader på kroppen av overspising, oppkast, misbruk av avførings- og vanndrivende midler, overdreven fysisk aktivitet og fasteperioder. De fysiske skadene kan igjen gi psykiske plager.

Les mer

Hvorfor hjelper det å snakke med noen?

Trist gutt (colourbox.com)

Hvis du har det vanskelig får du gjerne råd om å snakke med noen. Kanskje orker du ikke tanken på å skulle snakke om det vonde eller vanskelige og tenker kanskje at det ikke hjelper uansett? Her kan du lese om hvorfor det kan være til hjelp å snakke med noen og få råd om hvordan du kan komme igang.

Les mer

Snakk med foreldrene dine om vanskelige ting

Jente prater med faren sin (colourbox.com)

Gruer du deg til å snakke med foreldrene dine om vanskelige ting i livet ditt? Kanskje er du redd for hvordan de skal reagere? Her får du tips til hvordan du kan gå fram.

Les mer

- Jeg er ikke trans, jeg er bare født i feil kropp

Aksel (ung.no)

Som barn nektet Nora å gå i kjole og skjørt. I dag heter Nora Aksel, og har det mye bedre nå som han er åpen om sin identitet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Spiseforstyrrelser
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om spiseforstyrrelser