Hopp til hovedinnholdet

Jeg har akkurat hatt sex og er redd jeg har blitt gravid...

Jente 13 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på hva jeg skal gjøre. Jeg hadde nettopp sex med fetteren min. Jeg tror kanskje jeg er gravid. Det blir super flaut og fortelle hvem faren er. Håper på svar

Besvart 18.01.2019 08:57
 

Svar
Hei, og takk for at du skriver til ung.no!
 

Om du har hatt ubeskyttet sex er det helt nødvendig at du så raskt som mulig får tak i nødprevensjon (Angrepille).

Nødprevensjon gir mindre sjanse for graviditet. Pillen må tas så tidlig som mulig, helst med én gang etter samleiet. Du kan få nødprevensjon gratis på helsestasjon for ungdom, og hos mange helsesykepleiere på ungdomsskolene. 

Norlevo fås kjøpt uten resept på apotek og må tas innen 72 timer (3 døgn). Det er ingen aldersgrense på apoteket. Noen butikker og bensinstasjoner selger også nødprevensjon, og utenom apotek er det satt en 18-årsgrense på kjøp. Følg bruksanvisningen som følger med i esken.

Det finnes også en nødprevensjon som kan virke innen 120 timer (eller 5 døgn). Denne heter Ellaone. Dersom det har gått mer enn 48 timer etter det ubeskyttede samleiet, anbefales denne typen nødprevensjon.

Den vanligste bivirkningen er kvalme. Ved å ta pillen sammen med mat kan du unngå kvalme. Hvis du kaster opp innen 2 timer etter at pillen er tatt, må du ta ny pille.

Nødprevensjon forhindrer ikke alltid svangerskap, så du må derfor ta derfor en graviditetstest hvis det går mer enn 2 uker over forventet mens.

Hvis det er svært viktig å ikke bli gravid er det også mulig å sette inn en kobberspiral i livmoren som nødprevensjon. Kobberspiral kan settes inn innen 120 timer (eller 5 døgn) etter samleiet og har tilnærmet 100 % effekt mot graviditet. Om du ønsker å beholde spiralen har du dessuten prevensjon som varer i 5 år. Lege eller jordmor kan sette inn kobberspiral.

Lykke til!

Vennlig hilsen Helsesykepleier, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Kan jeg ha blitt gravid?

Jente på tog tenker (colourbox.com)

Sikker prevensjon er ikke alltid tilgjengelig når du trenger det. Dere tok en sjanse eller kondomet sprakk. Så kommer redselen for å være gravid.

Les mer

Gravid? Kontakt helsestasjon for ungdom!

Usikker jente (colourbox.com)

PÅ helsestasjon for ungdom kan du ta graviditetstest gratis. De hjelper deg deg med råd og veiledning om graviditet eller abort, og gir også råd om prevensjon. All hjelp er gratis.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex