Hopp til hovedinnholdet

Hvor gammel må man være for å ha sex?

Gutt 14 år
 

Spørsmål

Hei jeg lurer på om hvor gammel må man være for og ha sex.

Besvart 28.01.2019 12:41
 

Svar
Hei

Takk for at du skriver til oss! 

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Dette kan du lese mer om i artikkelen som jeg har lagt med i svaret mitt til deg.

Det som er viktigst å vite er at det ikke er lov for de som er 16 år eller eldre å ha sex med en som er yngre enn 16 år. Den som har sex med en som er under 16 år, kan i utgangspunktet straffes. 

Reglene er der for å beskytte barn. Grunnen til at vi har reglene er at vi mener at barn under 16 år ikke er fysisk og psykisk klare til å ta beslutningen om de ønsker å ha sex. Reglene er også der fordi det er vanskeligere for en som er under 16 år å stå i mot det som kan oppleves som press til å ha sex. De som har laget lovene mener også at de som er under 16 år ikke er gamle nok til å vurdere de eventuelle konsekvensene av å ha sex. Det er da eventuelle konsekvenser som seksuelt overførbare sykdommer og graviditet, som er i fokus. 

Men, det finnes et unntak i straffelovens § 308 som sier at den som har sex med en som er under 16 år kan slippe straff eller få mindre straff. For at denne bestemmelsen skal kunne brukes må de som har hatt seksuell omgang med hverandre, være «omtrent jevnbyrdige i alder og utvikling», altså: de må være omtrent like gamle og ha kommet omtrent like langt i sin fysiske og psykiske utvikling. Med fysisk menes det du kan se på kroppen og med psykisk menes hvordan man tenker. For eksempel vil en 13 åring tenke på en helt annen måte enn en 30 åring, for å sette det på spissen. Som et annet eksempel kan nevnes at to som er 15 år og har kommet like langt i utvikling vil kunne ha sex uten å kunne straffes for dette. 

Selv om loven sier at den som har sex med en som er under 16 år kan straffes, er det også slik at de som er under 15 år ikke kan straffes for lovbrudd de begår i Norge. Det er fordi den kriminelle lavalderen er 15 år. Du kan lese mer om dette i artikkelen jeg legger med i svaret mitt til deg.

Hilsen Juristen, ung.no

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Seksuell lavalder - hva sier loven?

Par i senga (colourbox.com)

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Den skal beskytte barn og ungdom mot overgrep fra voksne. Den beskytter også barn og ungdom mot å ha sex før de er klare for det fysisk og psykisk.

Les mer

Sex og aldersgrenser

sex - illustrasjon

Den seksuelle lavalderen i Norge er 16 år. Denne aldersgrensen er satt for å sikre at voksne ikke skal ha sex med personer under 16 år, og for at barn og ungdom ikke skal debutere seksuelt før de er klare for det psykisk og fysisk.

Les mer

Den kriminelle lavalder

Ungdom med håndjern (colourbox.com)

Den kriminelle lavalder i Norge er 15 år. Personer under 15 år som begår kriminelle handlinger, kan ikke straffes.

Les mer

Er i puberteten og tenker mye på sex

Tenkeboble med ordet SEX (colourbox.com)

Du har kanskje knapt begynt å merke at du er i puberteten, men likevel tenker du mange seksuelle tanker. Eller du er godt i gang med puberteten, og hodet er fylt av sextanker. Nesten hele tiden. Det kan være plagsomt, flaut, ekkelt og slitsomt, men er veldig vanlig og helt normalt.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Sex
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om sex