Hopp til hovedinnholdet

Kan man få dårligere kondis av å kun drikke og evt. røyke en gang i blant?

Jente 15 år
 

Spørsmål

Hei. Jeg lurer på om man kan få dårligere kondis av å kun drikke (evt. røyke) en gang i blant? Selv trener jeg 5-6 ganger i uken, der treningen består av ca 30 min cardio på sykkel, og 30-40 min styrke. Hvis jeg drikker/røyker ca hver 4. helg, kan kondisen bli mye dårligere? Og hvor lang tid tar det i såfall å bygge den opp igjen med et utgangspunkt i hvor ofte jeg trener?

Besvart 29.01.2019 13:59
 

Svar
Hei

Røyking fører til dårligere lungekapasitet i tillegg til andre helseskader. Om din kondis påvirkes av at du røyker ca hver 4. helg er vanskelig å si helt sikkert, fordi det varierer fra person til person hvor mye som skal til før det påvirker helsen. Samtidig er i utgangspunktet er all røyking skadelig. Dersom du ønsker maks utbytte av treningen din vil jeg anbefale deg ikke å røyke. Alkohol påvirker også treningsutbytte, men varierer med mengden man drikker. Selvom man barer røyker litt er det også en stor risiko for å bli avhengig, og ungdom blir lettere avhengig enn voksne.

Lykke til!

Vennlig hilsen helsesykepleier

Fikk du svar på det du lurte på?
Jeg synes også du bør lese:

Alt du bør vite om røyking

Røykpakke og lighter ved siden av askebeger (foto: ung.no)

Sigaretter er det farligste produktet som selges og tar livet av mer enn halvparten av dem som bruker det. Det er heldigvis veldig få norske ungdommer som begynner å røyke og mange voksne har klart å slutte. Likevel dør fortsatt rundt 6000 nordmenn av røyking hvert år.

Les mer

Når kommer resultatene av treningen?

Jente tøyer ut etter trening (colourbox.com)

Mange lurer på hvor raskt man kan se resultater og oppleve effekt av trening. Det er ikke noe fasitsvar på dette og det avhenger blant annet av gener, hva man trener og kosthold.

Les mer

Alkohol påvirker treningen din

Sliten etter trening (colourbox.com)

Er du ute etter gode treningsresultater, uansett mål, bør du unngå å drikke mye alkohol.

Les mer

Dette kan du snakke med en helsesykepleier om

Hos helsesykepleieren (foto: ung.no)

Helsesykepleiere kan svare på spørsmål om kropp og helse, pubertet, sex- og samliv, problemer med venner eller familie, vanskelige tanker og følelser, bekymringer, livvstilsproblemer og annet.

Les mer


Spørsmål og svar som ligner


Tilbake til spørsmål og svar om Alkohol
Tilbake til spørsmål og svar
Les artikler om alkohol